Palestiinalaisten vaalit lykkääntymässä

Palestiinalaisten presidentin- ja parlamenttivaalit ovat lykkääntymässä. Vaaleista vastaava lautakunta on vahvistanut esittävänsä tammikuulle suunniteltujen vaalien lykkäämistä Hamasin vastustuksen takia.

Ulkomaat
Palastiinalaistyttö juoksi Hamasin graffitein maalatun muurin ohi.
Palastiinalaistyttö juoksemassa Hamasin graffitein maalatun muurin ohi Gazan pohjoisosassa.EPA/MOHAMMED SABER

Keskusvaalilautakunta päätyi esittämään palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbasille vaalien lykkäämistä. Lautakunnan puheenjohtaja Hana Nasir sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei vaaleja voidaan järjestää Hamasin hallitsemalla Gazan kaistaleella niille laaditun aikataulun mukaan.

Presidentti Abbasin neuvonantaja on aiemmin sanonut, että presidentti hyväksyy vaalikomission päätöksen - oli se mikä tahansa. Abbas itse on ehtinyt ilmoittaa, ettei hän aio hakea jatkokautta tulevissa vaaleissa. Syyksi Abbas ilmoitti pettymyksensä Lähi-idän rauhanprosessin jämähtämiseen ja Yhdysvaltain asenteeseen.

Fatahia edustava Abbas oli määrännyt presidentin- ja parlamenttivaalit pidettäväksi 24. tammikuuta, kun Hamas oli kieltäytynyt allekirjoittamasta sovintoehdotusta, jonka mukaan vaalit olisi pidetty kesäkuussa.

Mikäli vaalit lykkääntyvät, Abbasin virkakausi jatkuu toistaiseksi.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, YLE Uutiset