Talvisirkus yhdistää sirkustaiteilijat eri maista

Tanssiteatteri Hurjaruuth kerää perinteisen Talvisirkuksensa esiintyjät ympäri maailmaa. Sirkuksella on myös oma kansainvälinen palkintonsa, johon sisältyy kiinnitys seuraavan vuoden Talvisirkukseen. Tämänvuotisen Talvisirkuksen visuaalinen ilme on rohkea irtiotto perinteisestä joulun kimalluksesta.

kulttuuri
Tonttu, jolla on pitkän tonttulakin lisäksi iso punainen nenä ja vaaleat palmikot.
Joona Pettersson

Kun Reija Hirvikoski syyskuussa nimitettiin taitelijaprofessoriksi, hän kuulutti suomalaisen teatterin kentälle enemmän rohkeutta ja riskinottoja. Toista kertaa Tanssiteatteri Hurjaruuthin lavastajana hän lunastaa omalta osaltaan puheensa.

Kuudettatoista kertaa järjestettävä Talvisirkus ei koskaan ole ollut visuaaliselta ilmeeltään yhtä pelkistetty ja rouhean krouvi. Puitteet sille antaa Kaapelitehtaan Pannuhallin 25 metrin korkeuteen kohoava katto ja betoniseinät. Ohjaaja Hannu Raatikainen on innostunut Kaapelihallin mahdollisuuksista.

- Tilan ulkonäkö ja materiaali ovat loistavia. Visuaalisesti mahtavan kuoren vuoksi olemme tietoisesti riisuneet lavastusta. Tämänkertainen tarina perustuukin hallin ominaislaatuun. Toivottavasti valot, efektit ja tuike esiintyjien silmissä saavat tilan hohtamaan salaperäisyyttä, Raatikainen sanoo.

Tarina menee näin. Hylätyn teollisuushallin omalaatuiset asukkaat kokevat elämänsä ällistyksen, kun halliin muuttaa vielä omalaatuisempi juppipariskunta läppäreineen ilmeisenä tarkoituksena remontoida siitä toimiva it-alan työympäristö. Touhut sekoittuvat täysin, mutta eipä hätää, eihän tämä olisi joulutarina, ellei kaikki lopulta päättyisi onnellisesti.

Esiintyjiä Yhdysvalloista asti

Esityksen raamit luovat ohjaaja, puvustaja Kirsi Manninen ja lavastaja, mutta sen sielu syntyy esiintyjistä. Hurjaruuthin Talvisirkus on jo vuosia tehnyt kansainvälistä taiteilijavaihtoa ilman ministeriössä luotuja ohjelmia. Tänä vuonna sirkustaiteilijat tulevat Espanjasta, Italiasta, Yhdysvalloista, Ruotsista ja tietysti Suomesta, kertoo Hurjaruuthin tiedottaja Pisko Aunola.

- Teatterinjohtaja Arja Pettersson ja sirkusasiantuntija Lionel Lejeune kiertävät ulkomaisilla sirkusfestivaaleilla ja tekevät kiinnitykset Talvisirkukseen. Saamme myös todella paljon DVD:itä ulkomaisilta sirkustaiteilijoilta, Aunola kertoo.

Jo viidennen kerran Talvisirkus kutsuu Saksan Syltissä pidettävältä SOLyCIRCO-festivaalilta esiintyjän riveihinsä. Syltin festivaalilla jaettavaan Helsinki Winter Sircus Awardiin kuuluu kiinnitys seuraavan vuoden talvisirkukseen Helsinkiin. Viime vuoden voittajat olivat pariakrobaatit Francesca Lissia italiasta ja Celso Pereira Espanjasta.

Francesca Lissia kertoo, että yleensä pari kiertää ympäri maailmaa oman puolen tunnin esityksensä kanssa. Helsingin kiinnitys kestää syyskuun alusta loppiaiseen. Hurjaruuth oli pariskunnalle tuttu jo aiemmin, koska he ovat opiskelleet myös Tukholman sirkuskoulussa ja käyneet tutustumassa Hurjaruuthin toimintaan. Aika Helsingissä kuluu esitysten lisäksi leväten, hyvän ruoan ja kollegoiden parissa. Myös kaupunki on syksyn aikana tullut pikku hiljaa tutuksi.

Talvisirkus Tuikkeen esitykset Helsingin Kaapelitehtaalla jatkuvat loppiaiseen saakka.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset/Kai Ristola