1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaikuttaako odotusajan stressi syntyvään lapseen?

Mitä kuormittuneempi äiti on, sitä suuremmalle määrälle äidin stressihormoneja sikiö altistuu. Normaali, arjen stressi ei kuitenkaan vahingoita äitiä eikä sikiötä. Helsingin yliopiston monitieteisestä Predo-tutkimushankkeesta kertoo Yliopisto-lehti.

tiede
Raskaana oleva nainen mekossaan.
AP Graphics Bank

Stressiä ei voi pykologian professorin Katri Räikkönen-Talvitien mukaan objektiivisesti mitatata kuten verenpainetta tai hemoglobiinia. Stressi on yksilöllinen kokemus. Äidin oma kuvaus tunteesta painaa paljon.

Professori Räikkönen-Talvitien mukaan kynnys kokea stressiä raskauden aikana nousee. Äidin stressihormoneja pääsee istukan kautta sikiön verenkiertoon, jolloin stressitila voi vaikuttaa sikiön kehitykseen. Hippokampus, joka säätelee käyttäytymistä ja kognitiivisen toiminnan säätelyä on herkkä altistumaan stressille.

Miten voisi vaikuttaa?

Odotusaikaiset kokemukset vaikuttavat.Yliopisto-lehden mukaan tutkimuksessa yhtenä juonteena on lapsen temperamentin kehityksen seuraaminen, se miten lapsi aikanaan kokee stressiä ja purkaa sitä. Odotusaikana ahdistuneen äidin lapsi saattaa tuntea esim. pelon voimakkaammin. Toisaalta taas lapsen tunneskaala voi olla laajempi ja hän tuntea ilon syvemmin.

Professori Räikkönen-Talvitie kuitenkin painottaa, että normaali arkipäiväinen stressi ei vahingoita kumpaakaan, ei äitiä eikä sikiötä. Stressi pitää arjen pyörimässä. Ajottaisista ylikuormituksen hetkistä ei pidä huolestua.

Mittava tutkimus

Predo-hankkeessa on psykologien ja lääketieteilijöiden lisäksi mukana myös historoitsija. Hän käyttää lähteenään suomalaisen äityiysneuvonnan ja lastenhoidon praktiikkamerkintöjä sotienjälkeiseltä ajalta.

Raskausmyrkytyksen ennaltaehkäisyyn liittyvässä tutkimuksessa kerätään 5 000 äidin kokemuksia odotusajasta. Raskausmyrkytyksen ja sikiön kasvunhidastuman ennustaminen ja ehkäisy eli Predo kuuluu Suomen Akatemian tukemiin tutkimuksiin.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi