Lootuskasvi mallina: sade pesee ikkunat

Lootuskasvin lehden pinta toimi esikuvana nanomateriaalille, jota voidaan hyödyntää ikkunoiden puhtaana pitämisessä. Kun lasin pinnalla vierivät sadepisarat puhdistavat ikkunan, ei kemiallisia pesuaineita tarvita. Uudesta nanomateriaalista kertoo Tampereen teknillisen yliopiston Rajapinta-lehti.

tiede
Lootuksen kukka.
EPA / Barbara Walton

Väitöskirjassaan, diplomi-insinööri Xiaoxue Zhang on kehittänyt yksinkertaisen prosessin syntetisoida nanorakenteisia alumiinioksideja ja alumiinihydroksidia. Prosessin avulla kehitettiin pintamateriaali, joka jäljittelee vedellä, ilman kemiallisia pesuaineita puhdistuvaa lootuskasvin lehteä.

Hyödyllinen mm. pilvenpiirtäjissä

Ihmiskunnan kehitysvaiheita on jaoteltu eri jaksoihin hallitsevien materiaalien mukaan.Tällaisia ovat esimerkiksi pronssikausi ja rautakausi. Nanomateriaalit, joiden rakennetta ja ominaisuuksia voidaan tietoisesti räätälöidä pienistä rakenneyksiköistä lähtien, ovat aloittaneet uuden materiaaliaikakauden ihmiskunnan kehityksessä.

Näillä materiaaleilla on mahdollista tuottaa suunnitellusti uusia ominaisuuksia sekä yhdistää niitä samaan materiaaliin tavoilla, jotka perinteisesti eivät ole olleet mahdollisia.

Pintaa voidaan hyödyntää esimerkiksi korkeiden rakennusten ikkunoiden laseissa, jolloin lasin pinnalla vierivät sadepisarat puhdistavat ikkunan. Diplomi-insinööri Xiaoxue Zhangin nanomateriaaleihin liittyvä väitöskirja tarkastettiin Tampereen teknillisen yliopiston automaatio-, kone- ja materiaalitekniikan tiedekunnassa loppukesällä.

Lähteet: YLE Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus