1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Kermalikööri säilyy avattuna vain muutaman päivän

Erityisesti kermalikööri on harvinaisen huonosti säilyvä alkoholijuoma. Avattu pullo pitäisi säilyttää kylmässä ja nauttia parin viikon kuluessa.

Kermalikööri kaatuu kauniisti lasiin Kuva: YLE Etelä-Karjala

Harva on saattanut huomata, että esimerkiksi kermaliköörissäkin on parasta ennen päiväys. Valmistaja takaa liköörin säilyvän avaamattomana yleensä noin vuoden tai puolitoista vuotta valmistuspäivästä. Avattu kermalikööri sen sijaan säilyy vain kaksi tai kolme viikkoa. Avattu pullo tulee säilyttää jääkaapissa, kertoo Alkon asiakasneuvoja Helena Mattila.

- Meiltä kysytään joskus, että voiko sellaista kermalikööriä juoda, joka ei oikein meinaa tulla pullosta ulos. Kyllä se varmasti silloin on pilalle mennyt, vakuuttaa Mattila.

Kaikki maitoa tai kermaa sisältävät alkoholituotteet ovat avattuina todella huonosti säilyviä. Muut liköörit, kuten marjaliköörit säilyvät pitempään.

- Valo ja happi ovat alkoholijuomienkin vihollisia, kertoo tuotepäällikkö Ilpo Nylynd Lignell & Piispanen -likööritehtaalta Kuopiosta.

- Likööripulloihin on merkitty parasta ennen -päiväys. Sen jälkeenkin likööri on käyttökelpoinen, mutta maku ei enää välttämättä ole se mikä pitäisi. Vaarallista tuote ei ole, vakuuttaa Nylund.

Avattu marjaliköörikin säilyy Nylundin mukaan ainakin puoli vuotta. Hankaluutta aiheuttaa se, että sokeri kiteytyy korkkiin, eikä avattua pulloa tahdo saada auki.

Korkatussakin likööripullossa alkoholi säilyy, kunhan vain pistää korkin tiukasti kiinni, sanoo tuotepäällikkö Ilpo Nylund.

Hieman vanhentuneen kermaliköörin voi käyttää vaikka tortun aineosaksi!

KERMALIKÖÖRI-JUUSTOTORTTU

Pohja:

200 g digestive- tms. keksejä

100 g voisulaa

1 rkl tummaa kaakaojauhetta

Täyte:

3 prk (à 200 g) maustamatonta tuorejuustoa

2 1/2 dl sokeria

4 kananmunaa

2 tl vaniljasokeria

1 prk (à 125 g) smetanaa

1/2 dl kermalikööriä (tai espressoa)

100 g tummaa suklaata pieninä paloina tai rouheena

Päälle:

1 prk (200 g) ranskankermaa

2 rkl sokeria

Murskaa pohjaa varten keksit ja sekoita ne voisulan ja kaakaojauheen kanssa. Painele seos voidellun, irtopohjaisen vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistuksen ajaksi.

Valuta juustossa mahdollisesti oleva neste pois siivilässä. Sekoita juusto sähkövatkaimella sekaisin. Sekoita joukkoon sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes sokeri sekoittuu juustoon.

Lisää munat seokseen yksitellen vatkaten. Lisää vaniljasokeri, smetana ja likööri. Kääntele seokseen suklaapalat.

Kaada seos pohjan päälle ja paista 175 astetta noin 45 minuuttia. Katkaise uunista paiston jälkeen virta, ja anna kakun kypsyä jälkilämmössä, uuninluukku hieman raollaan noin 1 tunti.

Tee päällys sekoittamalla ranskankerma ja sokeri, levitä kakun päälle. Hyydytä kakkua jääkapissa vähintään neljä tuntia.