Massahysteria saa eläimen esiin ihmisessä

Professori Jouko Lönnqvistin mukaan ihmisessä on pelon käsittelyssä samat rakenteet kuin vaikkapa hiiressä tai rotassa. Kuolemanpelko saa aikaan primitiivireaktion ja ihminen tekee mitä tahansa selviytyäkseen.

Kylllön terveysasemalla jonotettiin keskiviikkoaamuna sikainfluenssarokotuksia. Ensimmäiset jonottajat olivat tulleet paikalle jo aamuseitsemältä, vaikka rokotukset aloitettiin vasta kello 10. Kuva: YLE / Simo Pitkänen

Arkipäivän harkintakyky saattaa ihmisellä pettää monenlaisissa tilanteissa. Pienikin uhka voi saada ihmisen käyttäytymään primitiivisesti, varsinkin jos lähistöllä on muitakin hysterian valtaan joutuneita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella työskentelevälle professori Jouko Lönnqvistille massa- tai joukkohysteria on ilmiönä kovin tuttu. Nyt hysterian piirteitä on nähty mm. sikainfluenssan rokotusjonoissa. Moni on kauhistellen miettinyt, mikä saa terveet aikuiset etuilemaan vaikkapa pienten lasten ja riskiryhmien kustannuksella.

- Todella vaarallinen tilanne nähtiin maailmalla, kun vajaa vuosikymmen sitten muutamissa maissa lähetettiin pernaruttoa sisältäviä jauhekirjeitä. Tuolloin hysteria iski täysin terveisiin ihmisiin, joka kuvittelivat kokevansa myrkytysoireita. Puhelinpalvelut tukkeutuivat ja vastaanotoilla saattoi olla 500 täysin tervettä ihmistä yhtä avuntarvitsijaa kohden, Lönnqvist muistelee.

Professori Lönnqvistin mukaan joukkohysteriaa voi vaikkapa kulkutautiepidemian aikana torjua tehokkaasti ennakoivalla tiedolla.

- Tietoa on oltava riittävästi. Jos sitä ei ole, ihmiset saattavat käyttäytyä primitiivisellä tavalla. Myös osallistuminen voi helpottaa tilannetta. Huonoin vaihtoehto on toimeton odottaminen, jolloin kiusaus käyttää viidakon lakia on suuri,