Hevostallien taso vaihtelee

Hevosharrastuksen kasvu lisää myös viranomaisvalvonnan tarvetta. Suurin osa eläimistä tuo ihmisille iloa ja virikkeitä hyvissä oloissa, mutta myös laiminlyöntejä tulee vastaan.

hevonen
Hevonen tallissa hevostytön harjattavana.
YLE / Jan Hynnä

Lähivuosina Euroopan unionissa tulee voimaan uusia määräyksiä esimerkiksi eläinten vähimmäistiloista. Ääritapauksissa ne helpottavat viranomaisten puuttumista huonoon hoitoon.

Työhevoset ovat nykyään harvassa, mutta harrastushevosten ja samalla niitä majoittavien yritysten määrä kasvaa. Useimmiten niin omistajat kuin tallitkin hoitavat suojattejaan hyvin. Herkkä eläin ei ole mikään helppo huollettava, muistuttaa pirkkalalainen hevosalan yrittäjä Virpi Tanila.

- Ensinnäkin täytyy olla hyvä ruoka. Hyvä heinä. Karsina- ja tarhaolojen on oltava kunnossa, ja muutenkin paikat niin, että kaikilla on hyvä ja mielekäs olla.

Hevonen on riippuvainen ihmisestä

Hevonen on kuitenkin ihmisestä riippuvainen. Eläinrääkkäystapaukset ovat poikkeuksia, mutta on talleja, joissa hevosilla on selvästi kylmä tai liian ahdasta. Huono hoito on silti harvinaista, toteaa Pirkkalan ja lähikuntien eläinlääkäri Olli Soininen.

- Kokonaiskuva on melko hyvä. Aina löytyy silti yksittäisiä hevosenomistajia, joilla esimerkiksi mielenterveys voi vähän heittää ja aiheuttaa näitä ongelmia.

- Suurempi ongelma on ylihoitaminen. Hevosia varjellaan niin paljon, että ne sairastuvat jo siitä. Varotaan, että ne eivät esimerkiksi potki toisiaan ja pidetään niitä yksinään erillisissä hiekkatarhoissa, niin että ne eivät saa ollenkaan laumakontaktia, Soininen kuvaa.

Hevostaloudella on paljon myönteisiä vaikutuksia ihmisen hyvinvoinnille ja maaseudun elämälle. Se vaatii kuitenkin huolenpitoa niin työntekijöiden kuin eläintenkin hyvinvoinnista, samoin ympäristövaikutuksista.

Lähivuosina hoidolle on tulossa uusia normeja, joihin viranomainen ainakin voi vedota.

Lähteet: YLE Tampere / Jouni Tanninen