Koe uusi yle.fi

Nuoret harrastavat kulttuuria yhä enemmän

Nuorisobarometrin mukaan kulttuuripalveluiden merkitys nuorten elämän ja vapaa-ajan kannalta on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kulttuuriharrastuksista haetaan elämyksiä, mutta myös ystäviä. Yleisintä on soittaminen ja laulaminen.

kulttuuri
Nuori nainen soittaa rumpuja.
YLE / Mika Kanerva

Kaksi kolmesta nuoresta harrastaa jotain luovaa harrastusta. 40 prosentilla harrastuksia on useampi kuin yksi. Lähes kymmenesosa nuorista harrastaa jopa viittä eri taideharrastusta. Yleisin este kulttuuriharrastukseen osallistumiselle on ajanpuute. Muita esteitä ovat harrastuksen kalleus tai harrastusmahdollisuuksien puuttuminen kotipaikkakunnalta.

Eniten soittajia

Yleisin luova harrastus on jonkin instrumentin soittaminen. Muita yleisimpiä luovan toiminnan muotoja ovat käsityöt, valokuvaus, piirtäminen tai joku muu kuvataiteen muoto.

Aktiivisimmin harrastukseensa panostavat soitinta soittavat tai laulavat nuoret. Heistä yli kolmasosa on harrastuksensa parissa päivittäin. Nuorilla naisilla on enemmän luovia harrastuksia kuin miehillä.

Yhä useammat nuoret haluaisivat harrastaa myös sirkusta, näyttelemistä tai graffiteja. Nuoret suhtautuvat graffitteihin ennemmin taiteena kuin rikoksena ja kannattavat laillisia graffitipaikkoja. Musiikin vapaalla nettijakelulla on puolestaan enemmän vastustajia kuin kannattajia.

Kulttuuriharrastuksista elämyksiä ja kavereita

Nuoret hakevat taiteesta ja kulttuurista iloa, elämyksiä ja onnistumisia. Tärkeitä syitä ovat myös itseilmaisu, uuden luominen sekä tietojen ja taitojen oppiminen. Myös yhteisölliset syyt - yhdessä tekeminen, kavereiden saaminen ja tapaaminen - ovat tärkeitä syitä noin puolelle taiteen tai kulttuurin parissa toimivista nuorista. Julkisuutta hakee vain noin joka kymmenes.

Selvä enemmistö nuorista uskoo taiteen voivan vaikuttaa yhteiskunnan asioihin. Enemmistö nuorista on kuitenkin myös sitä mieltä, että taiteesta ei tarvitse olla hyötyä, vaan se on itseisarvo. Noin neljännes kaikista vastaavista on toisaalta sitä mieltä, ettei taiteella ole merkitystä.

Nuorisobarometrin mukaan kulttuuripalveluiden merkitys nuorten elämän ja vapaa-ajan kannalta on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana

Lävistyksiä ja tatuointeja

Nuorilta on tiedusteltu myös näiden suhtautumista oman kehon muokkaamiseen. Kyselyn mukaan lähes joka viidennellä nuorella on lävistys tai lävistyksiä. Joka kahdeksannalla nuorella on yksi tai useampi tatuointi. Dopingaineita on kokeillut vain alle puoli prosenttia nuorista.

Tiedot paljastuvat Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan (Nuora) ja Nuorisotutkimusverkoston julkaisemasta Nuorisobarometristä, jossa kerättiin tietoja 15-29-vuotiaiden suomalaisten nuorten asenteista ja osallistumisesta taiteeseen ja kulttuuriin. Tutkimuksessa haastateltiin puhelimitse 1900 nuorta huhti-toukokuussa 2009.

Lähteet: YLE Uutiset

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Liikunta

Eikö painosi laske, vaikka treenaat hiki hatussa? Se voi johtua molekyyleistä, ei laiskuudesta

Ratko Mladić

Srebrenican uhri toivoo tänään tuomittavalle Ratko Mladićille täyttä rangaistusta: "Hänen tekonsa ovat pahuuden tuolla puolen"

Koreat

Etelä-Koreaan paennut pohjoiskorealainen sotilas tuli tajuihinsa – katso video rajanylityksestä

Minetit

Riita huippuvoimistelun kulisseissa jatkuu – voimisteluseura kertoo lasten joukkueiden ongelmista