Käsittelyaikojen piteneminen heikentää oikeusturvaa

Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa ollaan huolissaan pitenevien käsittelyaikojen takia. Huolta aiheuttaa erityisesti se, että Hämeenlinnan hallinto-oikeuden alueella asuvien kansalaisten määrä on tuntuvasti kasvanut, mutta oikeuden henkilöstö ei ole kasvanut samalla tahdilla.

hallintotuomioistuimet
YLE / Arja Lento

Hallinto-oikeuksien perustamisesta tulee tässä kuussa kuluneeksi kymmenen vuotta. Asukasmäärä on kasvanut hallinto-oikeuden kymmenen toimintavuoden aikana 55 000 ja samaan aikaan henkilöstö on vähentynyt kuudestakymmenestä viiteenkymmeneen. Hämeenlinnan hallinto-oikeuden alaisuuteen kuuluvat Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen maakunnat, joissa asuu yhteensä 925 000 ihmistä.

Jutut ruuhkautuvat pahoin

Käsittelyyn tulevien asioiden määrällä mitataen Hämeenlinnan oikeus on suurin Helsingin jälkeen. Hämeenlinnan hallinto-oikeuden ratkaistavaksi tulevien tapausten määrä on kasvanut kymmenen vuoden aikana noin kolmellasadalla vuodessa. Tätä nykyä jutut ruuhkautuvat pahoin, mikä tarkoittaa käsittelyaikojen venymistä. Tällä hetkellä käsittelyaika on keskimäärin noin kahdeksan kuukautta.

Enemmän ratkaisuja lyhyemmässä ajassa

Tuomareiden on ollut pakko tiivistää työtahtia, minkä pelätään jatkossa vaikuttavan kansalaisten oikeusturvaan.

- Tuomareiden on pitänyt tehostaa toimintaansa ja käytännössä tehdä enemmän ratkaisuja kuin aikaisemmin. Arvelisin, että työteho on kasvanut jopa 20 prosenttia. Pelkään, että käsittelyaikojen venyminen vaikuttaa myöskin kansalaisten oikeusturvaan, sanoo Hämeenlinnan hallinto-oikeuden ylituomari Heikki Jukarainen.

Hallinto-oikeus on kansalaisen turva

Hallinto-oikeudet ovat tavallisten ihmisten tuomioistuimia. Hallinto-oikeuksissa käsitellään muun muassa veroasioita, kunnallisasioita, maankäyttö- ja rakennusasioita, erilaisia lupa- ja valvonta-asioita sekä sosiaali- ja terveysasioita.

Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa ratkaistaan vuosittain lähes 3 000 asiaa. Jutturuuhkaa ei ole pystytty pienentämään, vaikka Hämeenlinnan ratkaisuteho on maan paras. Vireillä on koko ajan noin 1800 asiaa eli yli seitsemän kuukauden työmäärä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi