Yhä useampi nuori valitsee vaihto-oppilasvuoden

Vaihto-oppilasvuosi kiinnostaa nuoria jatkuvasti enemmän. Perinteisen USA:n rinnalle ovat tulleet eksoottisemmat kohteet kuten Japani tai Meksiko.

koululaiset
Hanna Himanen
Mikkeliläinen Hanna Himanen vietti vaihto-oppilasvuoden Japanissa.YLE / Maija Koivunen

Vaihto-oppilasvuosi antaa nuorelle mahdollisuuden tutustua uuteen maahan ja kulttuuriin sekä samalla opiskella kieltä. Tähän mahdollisuuteen tarttui myös mikkeliläinen lukiolainen Hanna Himanen. Hannaa eivät perinteiset vaihto-oppilasmaat kiinnostaneet vaan hän lähti vaihtoon Japaniin.

- Aasian maat ja kulttuuri ovat aina kiinnostaneet minua. Lisäksi halusin vaihto-oppilaaksi sellaiseen paikkaan, jossa suomalaisia ei juuri ole, kertoo vaihto-oppilasvuoden Japanissa Osakassa viettänyt Himanen.

Vaihto-oppilasvuoden aikana kielitaito karttuu. Himasen mennessä Japaniin hän osasi kieltä vain vähän. Alkuun sopeutuminen oli hieman hankalaa, mutta muutaman kuukauden kielenopiskelun jälkeen kieli rupesi sujumaan ja kavereiden saaminen muuttui helpommaksi.

Isäntäperheessä tutustuu paikalliseen arkeen

Vaihto-oppilasvuoden aikana Himanen asui Japanissa kahdessa eri isäntäperheessä.

- Asumiseni oli alun perinkin suunniteltu niin. Tulin hyvin toimeen molempien isäntäperheiden kanssa ja pidämme edelleen yhteyksiä, toteaa Himanen.

Mikkelissä vaihto-oppilaita on kouluissa jatkuvasti, mutta nyt lyseon lukiolla ei ole yhtään vaihto-oppilasta. Vaihtoon tulijoita monesti kyllä olisi, mutta isäntäperheiden saaminen tuottaa ongelmia.

- Usein varmasti ajatellaan, että täytyy olla vieraskorea koko vuoden tai muuttaa jotenkin elämäänsä vaihto-oppilaan takia, mutta eihän se niin mene. Vaihto-oppilas on osa perhettä samalla tavalla kuin muutkin perheenjäsenet, arvelee Himanen.

Lähteet: YLE Etelä-Savo