1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. itäsuomenkarja

Kyyttöjen perimää talletetaan geenipankkiin Kajaanissa

Itäsuomenkarjan eli kyyttöjen säilyttämistä vaalitaan vahvasti Kainuussa. Kainuun Ammattiopiston Seppälän koulutilan kyyttökarjasta halutaan valikoida maidontuotantoon soveltuvat yksilöt.

itäsuomenkarja
Seppälän koulutilan Uiski-kyyttö on harvinaista sukuhaaraa edustava yksilö.YLE

Koulutila sitoutui säilyttämään kyyttöjen harvinaisia sukuhaaroja ottaessaan karjan hoitoonsa puolitoista vuotta sitten.

Koulutilan Uiski-kyyttö valmistautuu parressaan alkiohuuhteluun. Eläimeltä aiotaan ottaa alkioita eli pieniä lehmän alkuja, koska sen perintötekijät halutaan säilyttää. Aiemmissa koulutilan alkiohuuhteluissa on keskitytty saamaan talteen lypsysukuisten yksilöiden perimää, sanoo ammattiaineiden lehtori Kaisu Korhonen Kainuun ammattiopistolta.

-Seppälässähän on ollut 1960-luvulla tuottoisia kyyttöjä nimenomaan lypsylehmäkarjana. Tämän vuoksi haluamme tulevaisuudessa karjaamme lypsäviä eläimiä. Kyytön maidossa sanotaan olevan hyviä ominaisuuksia kuten rasva- ja valkuaispitoisuudessa sekä juustoutumisessa, joita pyrimme säilyttämään.

Geenejä talteen tulevaisuuden varalle

Kyyttöjen alkionsiirto kuuluu Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n geenipankki-ohjelmaan, jolla halutaan varmistaa suomalaiseen kulttuuriin kuuluvan alkuperäisrodun jatkuvuus. Faba Palvelun alkionsiirtoeläinlääkäri Kirsi Vartian mielestä on hienoa, että maassamme on ymmärretty suojella alkuperäisrotuja.

- Voi olla, että joskus tulevaisuudessa palaamme näihin geeneihin tai tajuamme, että kyyttöjen maidossa on jotain ainutlaatuista, jota voisimme hyödyntää.

Kaisu Korhosenkin mielestä suomalaisessa maataloudessa on tilaa kyytöille.

- Ei kaikkien tarvitse olla suuria ja tehokkaita.

Uiskin alkionsiirto ei onnistunut

Kyyttörouva Uiskin alkioiden metsästyksestä tuli lopulta huti. Eläin piti kyyttömäisellä itsepäisyydellään oman geenipankkinsa holvit suljettuna, summaa alkionsiirtoeläinlääkäri Vartia.

-Uiski ei ollut nyt meille myötämielinen. Kokeilin ultraäänellä ja totesin, ettei huuhdeltavia alkioita ollut muodostunut. Jos sen sukulinja todetaan kovin harvinaiseksi voi olla, että yritämme alkionhuuhtelua uudelleen.

Tilanahtauden takia Seppälän 70-päisestä karjasta myydään Korhosen mukaan ajoittain eläimiä lypsylehmiksi ja maisemanhoitotehtäviin ympäri Suomea.

- Kauppoja on tehty muun muassa Turun suuntaan, Pohjois-Karjalaan ja Kemijärvelle. Lähes joka viikko tulee puheluita, että ottaisimme kyytön emolehmäkarjaan mukaan. Osa uteluista koskee kyyttöjen lypsettävyyttä ja maidontuotantokykyä.

Lähteet: YLE Kainuu / Paula Hiljanen

Lue seuraavaksi