Kotkan kaupunginteatterissa nähdään rakkausjuttuja videolta sekä näyttämöltä

Näytelmää markkinoitiin kohdeyleisölle ensimmäistä kertaa Youtube -verkkopalvelua apuna käyttäen.

Kotkan kaupunginteatteri
Ohjaaja Anni Ojala.YLE / Arttu Horttanainen

Kotkan kaupunginteatterissa 21.marraskuuta ensi-iltansa saava Otso Kauton kirjoittama Rakkausjuttu -näytelmä on tekijöidensä mukaan karnevalistinen opetusnäytelmä rakkaudesta, seksistä, nuoruudesta ja hämmennyksestä. Kohderyhmänä ovat nuoret sekä heidän perheensä.

Näytelmä on myös merkkitapaus, koska se on kokonaan Kotkan kaupunginteatterin omaa tuotantoa. Aikaisemmin nuorisonäytelmiä ovat esittäneet pääasiassa harrastajat. Näytelmää markkinoidakseen tekijät teettivät huumoripitoisia "making of" -videoita näytelmän harjoituksista ja lisäsivät ne Youtube -verkkopalveluun.

- Ajatus oli että sitä kautta tavoitettaisiin tietyn ikäistä yleisöä joka osaa etsiä niitä trailereita sieltä, kertoo ohjaaja Anni Ojanen. Päädyimme tekemään Making of -videon esityksen harjoituksista koska käytämme itse esityksessä paljon videotekniikkaa ja kameroita joten se tuntui perustellulta.

Kameroiden käyttö teatterissa luo omat haasteensa. Kamerat tuovat mukanaan ylimääräisten kaapeleiden lisäksi myös ongelmia videokuvan laadun suhteen hankalissa teatterivalaistuksissa. Lehdistönäytöksessä kuvaprojisointi näytti kuitenkin selkeältä ja suuri valkokangas istui niukkaan lavastukseen luontevasti.

- Olemme täällä miettineet paljon sitä pitääkö tässä näytellä teatteriyleisölle vai kameralle. Teatterissa näytteleminen on paljon suurieleisempää ja kovaäänisempää, mutta kameran kanssa pitäisi asiat tehdä paljon hienovaraisemmin. Nyt näyttämöllä ovat käytössä molemmat, kertoo ohjaaja Anni Ojanen. Videotekniikan kiistaton hyöty on siinä että näyttämölle voidaan tuoda samanaikaisesti useita eri tapahtumia. Paljon enemmän kuin tämän kokoisella näyttämöllä olisi edes mahdollista.