1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkka Hautala

Salolaissyntyinen Turkka Hautala Finlandia-ehdokkaana

Turkka Hautala on ehdolla kirjallaan Salo. Hänen Finlandia-ehdokkuudestaan tekee poikkeuksellisen se, että kirja on hänen esikoisromaaninsa.

Turkka Hautala
Finlandia ehdokkaat 2009
Finlandia-ehdokkaat 2009: Turkka Hautala (vas.), Kari Hotakainen, Antti Hyry, Marko Kilpi ja Tommi Melender. Kuvasta puuttuu Merete Mazzarella.YLE

Salon asukkaat ovat pääosissa esikoisromaanissa. Yhden paikkakunnan elämän kuvauksesta teos laajenee 2000-luvun alun koko Suomen kertomukseksi. Turkka Hautalan mukaan kirja ei kerrovarsinaisesti juuri salolaisista.

- Salo on enemmänkin inspiraation lähde kaupunkina.

Esikoisromaanin päätyminen Finlandia-ehdokkaaksi yllätti kirjailijan.

- Se oli valtava yllätys, että ehdokkuus tuli. Voitto olisi jo niin iso yllätys, että en osaa edes jännittää sitä. Pidän sitä varsin epätodennäköisenä, naurahtaa Hautala.

Joulukuun 2. päivänä julkistettavan voittajan valitsee kulttuurineuvos Tuula Arkio. Palkinnon arvo on 30 000 euroa.

Turkka Hautala on syntynyt 1981 Salossa. Hänen kirjansa kustantajan mukaan hän on nyt asettunut rakkaudellisista syistä Ranskaan ja yrittää saada otetta kielestä.

Hän debytoi Martti Joenpolven novellikilpailussa 2007 ja tuli toiseksi vuoden 2008 J. H. Erkon kirjoituskilpailussa. Hän on opiskellut kirjallista alaa sekä elokuvatiedettä Englannissa, Kreikassa ja Suomessa. Hän on ehtinyt työskennellä muun muassa grillimyyjänä, päiväkodissa ja lehtimiehenä.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi