1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Infektiolääkäri suosittaa influenssaoireisiin ibuprofeiinia ja parasetamolia

HUS:n lasten ja nuorten sairaalan infektiolääkäri Heikki Peltola suosittelee influenssan oireiden helpottamiseen ibuprofeiinia tai parasetamolia. Ne ovat asperiinia turvallisempi valinta, ja toisaalta teholtaan samanlaisia kuin kalliimmat flunssalääkkeet.

Koska sikainfluenssaa on tavattu ihmisillä kaikkiaankin vain puolisen vuotta, Peltolan mukaan ei varmasti tiedetä, onko olemassa joitain lääkkeitä, joita infektion aikana tulisi välttää. Ei kuitenkaan ole odotettavissa, että mistään kuume- tai kipulääkkeestä olisi erityistä haittaa tai etua, hän toteaa.

Asperiinia ja disperiiniä ei kuitenkaan lapsille suositella, koska niihin liittyy pieni riski maksaan liittyvistä tautitiloista. Asperiinia on käytetty pitkään ja riski on hyvin pieni, mutta kun on muitakin lääkkeitä, miksi ottaa pientäkään riskiä, Peltola toteaa.

Aikuisilla suurta ongelmaa ei Peltolan mukaan ole, mutta aspiriini ärsyttää mahaa. Enemmän hän suositteleekin parasetamoli- tai ibuprofeiinityyppisiä lääkkeitä, jotka ovatkin varakkaissa maissa verottaneet asperiinin käyttöä.

Apteekeissa myytävistä erilaisista flunssalääkkeistä ei puolestaan Peltolan mukaan ole osoitettu hyötyä sen paremmin kuin peruslääkkeistä. Ne alentavat samalla tavoin kuumetta, ja helpottavat siten oloa, mutta eivät vaikuta taudin paranemiseen.

- Niitä voi käyttää oireiden lieventämiseen, mutta halvemmilla lääkkeillä on sama vaikutus, hän toteaa.

Yskäkin paranee Peltolan mukaan yskimällä, ei yskänlääkkeillä. Yskänlääkettä voi kuitenkin käyttää yskän hillitsemiseen esimerkiksi silloin, kun yskä on niin kova, ettei pysty nukkumaan, Peltola sanoo.