Professori pelkää: Vanhemmat hautaavat lihavat lapsensa

Hallituspuolueissa on kiinnostusta mätkäistä sokerille ja rasvalle kovemmat verot. Hallitus on jo päättänyt korottaa makeisten ja virvoitusjuomien verotusta, mutta myös esimerkiksi keksien ja jäätelöiden veroa haluttaisiin kiristää. Syynä on se, että suomalaiset lihovat.

Kotimaa
Lapselta mitataan rasvaprosenttia.
EPA

Tutkimusprofessori Pirjo Pietinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta varoittaa, että suomalaisten lasten ja nuorten lihominen voi aiheuttaa vakavia seurauksia.

- Yhdysvalloissa sanotaan, että vanhemmat tulevat hautaamaan lapsensa, koska nykynuoret eivät elä niin pitkään kuin keski-ikäiset tai vanhemmat ihmiset, Pietinen sanoi YLEn Aamu-tv:n keskustelussa.

- Toivottavasti Suomessa ei ole niin ankea kuva edessä, mutta meilläkin on suuri huoli lasten ja nuorten lihavuudesta.

Viidesosan hinnankorotus vaikuttaisi

Pietinen vaatii, että sokeripitoisille tuotteille pitäisi mätkäistä tuntuva vero, jotta suomalaisten lihominen saataisiin kuriin. Pietisen mukaan herkut ovat nykyisin liian halpoja.

- Hinnan pitäisi nousta vähintään 15 - 20 prosenttia, jotta se vaikuttaisi kulutukseen ja sillä olisi terveysvaikutuksia, hän sanoo.

Kansanedustaja Sanna Lauslahti (kok.) kiristäisi karkkien ja virvoitusjuomien lisäksi esimerkiksi keksien ja jäätelön verotusta. Eduskunnan terveyden edistämisen ryhmää johtava Lauslahti pitää hallituksen lukkoon lyömää makeisveron palauttamista vasta ovenavauksena myös muiden terveydelle haitallisten elintarvikkeiden veronkorotuksille.

Lauslahti vakuutti Aamu-tv:n keskustelussa, että sokeri- ja rasvavaverotuksen käyttöönotolle löytyy yksimielisyys useammasta poliittisesta ryhmästä.

Rasva pannaan verolle Tanskassa

Esimerkiksi Tanska on ottamassa käyttöön rasvaveron, mutta Pietinen pitää sokerin verottamista tärkeämpänä.

- Meillä on jo tapahtunut valtavan iso muutos hyvään suuntaan rasvan laadussa. Se on kuitenkin vanhempien ihmisten ongelma. Nuorten ongelma on sokeri, ja siihen pitäisi tarttua ensi sijassa, Pietinen sanoo.

Suomalaisten lautasten keventämiseksi on ehdotettu myös vihannesten verotuksen keventämistä. Sanna Lauslahden mukaan puhetta on ollut vihannesten arvonlisäveron poistamisesta.

Toisin kuin sokeri- ja rasvavero, se kuitenkin keventäisi valtion kirstua eikä kasvattaisi sitä.

Lähteet: YLE Uutiset