Sikainfluenssa koko maassa - kaikki rokotetaan

Sikainfluenssaepidemian katsotaan alkaneen koko maassa. Suomessa on varmistettu kaikkiaan 2 940 tartuntaa, mutta todellisuudessa tartuntoja arvioidaan olevan kymmeniä tuhansia. Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) vakuuttaa, että kaikki suomalaiset rokotetaan taudin takia.

Kotimaa
Kaisa Kuortti kävi ottamassa rokotteen Vallilan terveysasemalla Helsingissä.
YLE

Sikainfluenssarokote on tilattu jokaiselle suomalaiselle ja kaikki suomalaiset aiotaan rokottaa tautia vastaan, kertoo peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.).

Risikko kertoi päätöksestä illan A-talk -ohjelmassa.

Epidemia koko maassa

Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee, että työnantajat ottavat käyttöön normaalia lievemmät poissaolokäyttännöt, jos näin ei ole jo tehty. Näin siksi, että terveydenhuollon voimavarat voitaisiin kohdentaa hoitoa vaativiin influenssapotilaisiin ja rokotusjärjestelyihin.

Suurella osalla sairastuneista tauti on melko lievä. Kuitenkin riskiryhmillä esiintyy muita useammin vaikeita tautimuotoja. Nykytiedon mukaan tautiin sairastunee jonkin verran kausi-influenssa useampi, sanovat sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotteessaan.

Niiden mukaan epidemiaan on varauduttu Suomessa hyvin. Rokotuksilla on jo pystytty turvaamaan terveydenhuollon toimivuutta sekä suojaamaan raskaana olevat. Viruslääkkeitä on varastossa yli 2,5 miljoonaa hoitokuuria.

Rokotusjonot lyhentyneet

Rokotusjärjestelyt ovat lääninhallituksilta saatujen selvitysten mukaan sujuneet kunnissa pääosin asianmukaisesti ja rokotukset on toteutettu tehokkaasti ja hallitusti.

Alkupäivien huomattavan pitkiä rokotusjonoja ei selvitysten mukaan ole enää juurikaan esiintynyt, sillä kunnat ovat korjanneet toimintaansa. Rokotushenkilöstöä on lisätty, rokotuspisteitä hajautettu, kutsumista porrastettu ja jononhallintakeinoja otettu käyttöön.

Rokotteiden jakelussa ja rokotuksista tiedottamisessa ongelmana on ollut, että rokotetta saadaan erissä ja tarkat rokotemäärät saadaan tietää vain muutama päivä ennen rokotteiden saapumista, STM ja THL toteavat. Myös rokotuksiin haluavien suuri määrä on yllättänyt osan kunnista, koska aikaisemmin kausi-influenssarokotuksiin on osallistuttu huomattavasti vähemmän.

Joitain poikkeuksia lukuunottamatta kunnat ovat noudattaneet säädettyjä rokotusjärjestelyjä. THL ja STM huomauttavat tiedotteessaan, että rokotejärjestyksestä päätettiin lääketieteellisin perustein, koska vaikeita tautimuotoja haluttiin estää ja rokotusten toteuttaminen vie kuukausia. THL on tarkentanut riskiryhmiin kuuluvien luetteloa, koska asiasta on ollut jonkin verran epäselvyyttä.

Tähän mennessä Suomeen on toimitettu 794 000 annosta rokotetta ja niitä saapuu noin 200 000 annosta viikossa. Suomeen on tilattu 5,3 miljoonaa rokotetta jo viime keväänä.

Lähteet: YLE Uutiset