Tradenominaiset heikossa asemassa työmarkkinoilla

Kolmannes tradenominaisista on sitä mieltä, että urakehitys kärsii perheenperustamisen vuoksi. Tämä ilmenee Tradenomiliiton lauantaina julkistettavasta tasa-arvokyselystä.

Kotimaa
Tradenomi Annemari Kivelä työpaikallaan.
YLE

Liiton mukaan yli 20 vuotta voimassa ollutta tasa-arvolakia on valvottava nykyistä tarkemmin.

Annemari Kivelä on tyytyväinen nykyiseen työhönsä erilaisten tapahtumien järjestäjänä Helsingin kauppakorkeakoulussa. Kolmikymppisenä naisena hän on kuitenkin tyypillinen tradenomi, jota ei työelämässä ole aina kohdeltu niin kuin olisi pitänyt.

- Muun muassa työhönottotilanteissa, ja vielä aika usein naishaastattelijat kysyvät, onko tulossa lapsia ja koska, Kivelä kuvailee.

Tradenomiliiton tasa-arvokyselyn mukaan kysymys esitetään työhaastattelussa 40 prosentille tradenominaisista. Muutenkin kyselyn tulokset ovat synkkää luettavaa. Kolmannes naisista ilmoittaa, että urakehitys kärsii perheenperustamisen vuoksi.

- Kyllä me hiukan häkellyttiin näistä aika rajuista lopputuloksista. Ei pelkästään nää prosenttiluvut, vaan myös vapaissa osioissa annetut palautteet oli kyllä erittäin huolestuttavia, arvioi Tradenomiliiton toiminnanjohtaja Mika Varjonen.

Perhevapaan aikana päälliköstä assariksi

Tradenomiliittoon otetaankin yhä useammin yhteyttä perhevapaisiin liittyvissä ongelmissa. Työsuhde saattaa päättyä jopa kokonaan hoitovapaan takia, yleisempää kuitenkin on että työnsisältö muuttuu.

- Tälläsenä tyyppiesimerkkinä voisi mainita, että naistradenomin lähtiessä hänen tittelinään on saattanut olla markkinointipäällikkö, niin perhevapaalta palattaessa tehtävä jota tarjotaan on markkinointiassistentin tehtävä, Varjonen kertoo.

Kun tradenominaisten on hankala edetä uralla on palkatkin pienemmät kuin mieskollegoilla. Kasvamaan päin ollut palkkaero on tällä hetkellä miesten eduksi noin viidenneksen, mikä tarkoittaa euroissa reilua 500:aa. Tradenomiliittoa tilanne turhauttaa, liitossa vaaditaan tasa-arvolain nykyistä tiukempaa valvontaa.

- Enää pelkkä työryhmien perustaminen, satojen ellei tuhansien sivujen raporttien kirjoittaminen riitä, vaan nyt pitää ryhtyä tämän asian eteen tekemään ihan kunnolla töitä.

Tradenomiliiton tasa-arvokyselyyn vastasi yli 1 100 liiton jäsentä.

Lähteet: YLE Uutiset / Kirsi Tirkkonen