Luonnonsuojelusta suuri taloudellinen hyöty

YK:n tukema tutkimus kertoo, että luonnonsuojeluun tehdyt investoinnit maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin. Laaja tutkimus kokoaa yhteen tiedon siitä, mitä luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen tulee maksamaan ihmiskunnalle.

Ulkomaat
Metsänvartija laskee sarvikuonoja Pobitoran luonnonsuojelualueella Koillis-Intiassa.
Metsänvartija laskee sarvikuonoja Pobitoran luonnonsuojelualueella Koillis-Intiassa.STR / EPA

Biodiversiteetin talousvaikutusten tutkimus Teeb laskee, että luonnon monimuotoisuuden suojelemiseen investoidut rahat maksavat itsensä takaisin jopa satakertaisesti.

- Vuotuinen 45 miljardin dollarin investointi luonnonsuojelualueiden laajentamiseen ja luonnon monimuoitoisuuden suojelemiseen tuottaa neljän, viiden miljardin dollarin hyödyn vuodessa useiden vuosikymmenten aikana, sanoi tutkimuksen vetäjä, Deutsche Bankin entinen pääjohtaja Pavan Sukdev.

Teeb-tutkimusta ovat olleet mukana tukemassa YK ja useat valtiot. Tutkimusta on verrattu painoarvoltaan brittiekonomisti Nicholas Sternin muutama vuosi sitten tekemään arvioon ilmaston lämpenemisen talousvaikutuksista.

- Kun ilmastonsuojelu on luonteeltaan maailmanlaajuinen haaste, luonnon monimuotoisuuden suojeleminen koostuu etupäässä alueellisista ja paikallisista toimista, sanoi Sukdov. Hän kuitenkin painotti ilmastonsuojelun ja biodiversiteetin välistä yhteyttä, sillä ilmaston lämpeneminen köyhdyttää omalta osaltaan luonnon monimuotoisuutta.

Biodiversiteettitutkimus Teeb painottaa erityisesti metsiensuojeluun ja meriensuojeluun tehtyjen investointien tärkeyttä.

- Näiden luonnonvarojen suojelun laiminlyönti kostautuu nälkänä, aseellisina konflikteina ja ympäristöpakolaisuutena, huomautti Sukdev.

Teeb-raportti on tarkoitettu taustatiedoksi päätöksentekijöille.

Lähteet: AFP