Terveystieto on lähellä nuorten arkea

Terveystieto on nopeasti noussut yhdeksi suosituimmista oppiaineista yläkouluissa ja lukioissa. Aihepiireistä nuoria kiinnostavat muun muassa seksuaalisuus ja muutokset omassa kehossa.

oppiaineet
Terveystieto on yhä suositumpi oppiaine lukiolaisten keskuudessa.
YLE

Jyväskylän yliopiston Terveyden edistämisen tutkimuskeskuksen tuoreen selvityksen mukaan nuoria houkuttavat terveystiedon pariin oppiaineen arjenläheisyys ja keskustelevuus. Aihepiireistä suosikkeja ovat edelleen seksuaalisuus, mielenterveys, päihteet ja muutokset omassa kehossa.

Vuodesta 2007 terveystiedon on voinut kirjoittaa myös ylioppilastutkinnossa. Etenkin lukioille tämä tuo oppiaineen opettamiseen kehittämispaineita, sillä jopa kolmannes opettajista on vailla aineenopettajan pätevyyttä.

-Oppitunneista on tullut paljon keskustelevampia ja pohtivampia. Opettajan yksinpuhelut vähenevät toivottavasti erityisesti yläkouluissa. Lukiossa pitää jo valmistautua reaalikokeeseen. Opittavan aineiston määrä on todella laaja, ja etenkin lukiossa on huomattu, että kursseja on aika vähän, sanoo professori Lasse Kannas Terveyden edistämisen tutkimuskeskuksesta.

Opettajille terveystieto on haastava aine, sillä käsiteltävät aiheet ovat hyvin vaativia ja vaativat opettajalta tarkkaa perhetymistä ja paneutumista.

-Opettajia vaivaa myöskin se, että on aiheita, joihin oma perehtyneisyys ei aina ole riittävä. Esimerkiksi mielenterveysteema on hyvin vaativa, Kannas huomauttaa.

Lähteet: YLE Uutiset