1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvit

60-vuotias kokkolalainen kasvisto löysi uuden kodin Kangasalta

111 kasvilajia sisältävä, hyvin säilynyt kasvisto matkasi keskiviikkona Vatialan kouluun Kangasalle. Kasvit kerännyt kokkolalainen Anu Pakarinen valitsi Vatialan koulun usean tarjokkaan joukosta.

Vatialan koulun oppilaat Lauri Mikkolainen ja Anniina Koistinen tutkivat 60-vuotiasta kasvistoa. Kuva: YLE

Koulujen lisäksi kasvisto kiinnosti muun muassa yliopistoja ja virastoja.

Anu Pakarinen ei nyrpistellyt kasvien keräämiselle koulutyttönä. Päinvastoin, aktiivisen luonnonystävän kansioon päätyi 111 eri kasvia siististi prässättynä.

Jotta kasvistosta olisi iloa mahdollisimman monelle, Pakarinen päätti etsiä aarteelleen uuden kodin. Keski-Pohjanmaan radiossa esitetty etsintäkuulutus poiki yli kymmenen kiinnostunutta yhteydenottoa. Kisa ratkesi Vatialan koulun hyväksi.

Marraskuisena keskiviikkona Keski-Pohjanmaan radion päällikkö Hannele Haanpää-Holappa saapui tarkoin varjeltu kansio kainalossaan Pirkanmaalle.

Kasvisto kuvataan nettiin

Vatialan koulu on kunnostautunut vuosittaisissa luontotempauksissa ja ympäristöarvot ovat koulussa näkyvästi esillä. Apulaisrehtori Antti Luoma otti vanhan arvokkaan kasviston kiitollisena vastaan.

- Tälle löytyy paikka koulun vitriinistä perhoskokoelmien luota. Kansiota käsitellään sen alkuperäisen omistajan toiveiden mukaan varovasti, ja oppilaat pääsevät tutustumaan kasvistoon vain opettajien läsnäollessa, Luoma kertoo.

Kasvistosta on iloa ja hyötyä myös koulussa aktiivisesti toimivan valokuvauskerhon jäsenille. Heidän tehtävänään on nyt tallentaa kasviston sivut digikuvina, jotka laitetaan myöhemmin nettiin kaikkien Suomen koululaisten ihailtaviksi.

Apulaisrehtori myöntää, että toki internet on näinä päivinä pullollaan parempiakin kuvia kasveista.

- Näiden kuvien arvo on kuitenkin toisaalla, Luoma sanoo.

Antti Luoma on itse käynyt koulunsa kansakoulu-peruskoulumurroksen aikaan. Kasviston kerääminen jäi historiaan samaan aikaan kansakoulun kanssa.

- Siihen aikaan uudistusta tervehdittiin kiitollisina. Eihän kasviston keräämisen ja kasvilajien tunnistamisen arvoa kouluikäisenä vielä oikein ymmärtänyt, Luoma harmittelee.

Viisitoista lajia lonkalta

Vatialan koulun oppilaat Anniina Koistinen ja Lauri Mikkolainen eivät pistäisi pahakseen, jos joutuisivat keräämään kasvistoa. Ihan 111 lajin kokoelmaa tuskin karttuisi.

- Kyllä siinä voisi mennä luu kurkkuun, Mikkolainen myöntää.

Molemmat veikkaavat, että pystyisivät ihan lonkalta nimeämään viitisentoista lajia. Jos kasviston kerääminen vielä kuuluisi opetussuunnitelmaan, Koistinen ja Mikkolainen suuntaisivat keruuretkellään ensimmäisenä koulun viereiseen metsikköön.

Kerääjäksi ei nyt kuitenkaan tarvitse lähteä, sen sijaan vanhaa kasvistoa pääsee ihailemaan. Kokoelma tuntuu kiinnostavan oppilaita.

- Kyllä minä ainakin aion käydä sitä katsomassa. Onhan se ihan mielenkiintoista nähdä niin monta eri kasvia, Anniina Koistinen sanoo.