16.10.2009: Mikko ja Martat yrttimaalla

Syksy kallistuu talveen ja pimeä aika lisääntyy. Yrttien kotikasvattajille ajat ovat ankeat. Marttojen erikoisneuvoja Hanni Kuronen lohduttaa, että kaupasta saa ruukkuyrttejä läpi vuoden ja kuivatutkin ovat maustamiseen käyttökelpoisia.

yrtit
Petra Haavisto / YLE

Tilli ja persilja ovat suomalaisille tutuimmat yrtit, mutta uudemmista tulokkaista basilika on lyönyt itsensä läpi.

-Basilikaa osataan kokeilla jo monessa paikassa ja sitä on myös paljon tarjolla. Siinä on myös komeat vihreät lehdet ja yrttejä voikin käyttää ruoan koristeenakin, kertoo Marttojen erikoisneuvoja Hanni Kuronen.

Kurosen mukaan maistaminen on hyvä tapa tehdä tuttavuutta yrttien kanssa. Yrteillä maustaminen kun on ennen kaikkea makuasia.

-Suosittelen, että maistaa ensin tuoretta yrttiä pelkiltään ja tutkailee, onko sen maku vahva, mieto tai vaikka outo. Ja sitten vaan rohkeasti kokeilemaan. Kuka sen määrää, että tietyyn ruokaan tietty yrtti? Ei siinä kovin korkealta putoa, jos kokeilee, kannustaa Kuronen.

Television kokkiohjelmissa kehotetaan käyttämään lähes poikkeuksetta tuoreita yrttejä. Kuronen sanoo, että kuivatut ovat edullisempi vaihtoehto.

-Kuivatut ovat käyttöhinnaltaan edullisempia ja valikoima on monipuolisempi. Monet kuivat yrtit vaativat kuitenkin, että niitten pitää antaa hautua ruoassa, että maku irtoaa. Vaikkapa meirami ja oregano ovat täysin käyttökelposia ruoanlaitossa kuivattuinakin.

Lähteet: YLE Keski-Suomi