1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pensseli-setä valloitti Jyväskylässä

YouTube-videopalvelussa valtavan suosion saavuttanut syyrialainen Abdo Mohamed esiintyi torstaina Jyväskylässä. Pensseli-setänä tunnetuksi tullut Mohamed lauloi Huhtarinteen koulun erityisoppilaille yksityiskeikalla.

Kotimaan uutiset
YLE Keski-Suomi / Jussi Lindroos

YouTubesta Jyväskylään on käynyt Abdo Mohamedin tie. Syyrialaisen häälaulajan toi Suomeen internetin YouTube-palvelussa yli puolitoista miljoonaa katselijaa ja kuuntelijaa kerännyt video. Suosion salaisuus ja jutun juju on siinä, että YouTuben suomalaiskäyttäjä on tehnyt kurdinkieliseen lauluun äänteellisesti sopivan suomenkielisen tekstityksen. Kurdin kielestä voi poimia hyvin suomalaiselta kuulostavia sanoja.

Itse YouTube-tähti on saamastaan suosiosta otettu.

- Olen yllättynyt suosiosta. Aina kun katson nettiä, katsojaluku vain kasvaa ja kasvaa. Minulla menee tosi hyvin ja olen onnellinen, Abdo "Pensseli-setä" Mohamed tuumaa.

Koululle Pensseli-setä toi kulttuurikasvatusta

Huhtarinteen koulun rehtori Kirsi Ruoppila ei epäillyt, kun koululle tarjoutui mahdollisuus saada syyrialainen vieras esiintymään koulun kurdinkielisen oppilaan avustuksella.

- Meillä oli tälläinen hyvin luontainen kontakti, sillä koulumme oppilas majoittaa Abdon omaan kotiinsa. Huoltajien ja opettajien kautta se tuli rehtorinkin tietoon. Tämä on meille kulttuurikasvatusta, oli hienoa saada syyrialainen vieras kouluumme, Ruoppila kertoo.

Pensseli-setä kertoo mediaympäristöstä

Mutta miten oikein päädyttiin siihen tilanteeseen, että YouTube-tähti esiintyy Keski-Suomessa ala-asteen oppilaille? Tutkijan mukaan ilmiö on hyvä esimerkki sosiaalisten medioiden arvaamattomuudesta.

- Mielestäni Pensseli-setä on aivan mainio esimerkki tällaisesta hybridimediasta, jossa sama sisältö leviää eri kanavia pitkin. Tavallaan hän on mahtava esimerkki myös arvaamattomuudesta, joka tähän liittyy. Ilmiö itsessään on sinänsä vanha, huomauttaa tutkija Marko Siitonen Jyväskylän yliopistosta.

Miksi sitten juuri Pensseli-setä on kaikkien huulilla juuri nyt?

- Nyt on ehkä saavutettu se kriittinen massa, jonka myötä Pensseli-setä on alkanut levitä kaikenlaisia verkostoja pitkin. Kahvipöytäkeskusteluissa puhutaan hänestä ja Facebookissa levitetään linkkejä. Mielestäni tämä kuvaa nykyistä mediaympäristöä todella hyvin, Siitonen toteaa.

Mantelikala maistui konsertin jälkeen

Itse tähti ottaa suomalaissuosion lämmöllä vastaan, mutta ymmärtää suosionsa hetkellisyyden. Mohamed aikoo jatkaa kotimaassaan keikkailua häätilaisuuksissa.

- Laulu on omalla kielelläni ja kaikki ymmärtävät mitä laulan, yhdessä lauletaan ja tanssitaan. Youtube-pätkä on vain yksi laulu, jonka suomalaiset kyllä osaavat. Kotimaassani laulan isoissa juhlissa ja tilaisuuksissa, joissa on tuhansia ihmisiä. Häät ja juhlat ovat ammattini. Mutta katsotaan nyt miten asiat kehittyvät ja menevät eteenpäin.

Konsertin jälkeen laulaja seurueineen siirtyi syömään suomalaista mantelikalaa Huhtaharjun koulun ruokalaan valtavien suosionosoitusten saattelemana.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Jenni Frilander

Lue seuraavaksi