1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pensseli-sedällä lapsuudenystävä Laukaassa

Syyrialaisen häälaulaja Ebdo Mihemedin suomalainen taiteilijanimi Pensseli-setä on napattu Mihemedin "Niilin hanhet" YouTube-videosta. Videossa Mihemedin kurdinkielinen häälaulu on tekstitetty suomeksi. Tekstitys on tehty sen perusteella, miltä laulu kuulostaa suomea puhuvan korvissa. Videoa on ladattu YouTubessa yli 1,5 miljoonaa kertaa.

Kotimaan uutiset
Ebdo Mihemed nousi julkisuuteen Niilin Hanhet -nimisen YouTube-videon myötä.YLE Keski-Suomi

Todellisuudessa Mihemedin esittämät kappaleet kertovat rakkaudesta, kaipuusta ja toistensa löytämisestä. Mihemed on kotimaassaan Syyriassa suosittu häälaulaja ja YouTubeen päätyneet videotkin on alunperin kuvattu häissä.

Mihemedin Suomen-kiertue sai alkunsa Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen jutusta, jossa selvitettiin, kuka mystinen Pensseli-setä oikein on. Mihemed saapui Suomeen viime viikolla ja hän on esiintynyt muun muassa MTV3-kanavalla Me Salmiset -ohjelmassa.

Lapsuudenystävä Laukaassa

Jyväskylään Mihemedin tuo lapsuudenystävä Saydo Al Hanan, joka asuu Laukaassa. Al Hananin tyttö käy koulua Jyväskylässä Huhtarinteen koulussa ja siksi Mihemed esiintyi koulun erityisoppilaille. Konsertissa Mihemed esitti oppilaille alkuperäisiä kurdinkielisiä lauluja. Mukana esityksessä ei ollut ”hassuja” suomenkielisiä väännöksiä. Koulun väki ja esiintymisen koululle järjestänyt Al Hananin perhe saivat nähdä hyväntuulisuuden ja ilon välittyvän Pensseli-sedän esiintymisestä.

Konsertti oli koulun oma tilaisuus, ei yleinen konsertti. Aikataulu ja tilat eivät antaneet mahdollisuutta järjestää konserttia kaikille koulukeskuksen oppilaille. Pikaisella kutsulla esitykseen kuitenkin saatiin järjestettyä paikat yläkoulun puolella opiskeleville kurditaustaisille maahanmuuttajaoppilaille.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi