Hyppää sisältöön

Arhinmäki: Rinnetyöntekijöiden palkkoja nostettava

Vasemmistoliiton puheenjohtajalta Paavo Arhinmäeltä rinnetyöntekijöiden lakko saa lentäjien lakkoa enemmän ymmärrystä.

TV 1:n Ykkösaamussa haastatellun Paavo Arhinmäen mielestä on kohtuullista, että pienipalkkaisten rinnetyöntekijöiden palkkoja nostetaan.

- Laskettelukeskuksilla on mennyt kohtuullisen hyvin, joten on kohtuullista, että pienipalkkaisetkin ryhmät saavat kunnollisia palkankorotuksia tässä tilanteessa, Arhinmäki sanoi.

Arhinmäki kertoi olevansa itsekin Palvelualojen ammattiliiton PAM:in jäsen, rinnetyöntekijöiden tapaan.

Häkämies bad cop, Stubb good cop

Arhinmäen mielestä Suomen ulkopoliittisessa johdossa keskusteluyhteys ei toimi. Hän viittasi tietokatkokseen Afganistanista palanneiden suomalaisjoukkojen kohdalla.

Arhinmäki epäili, että kokoomuksessa eri ministereillä on erilaiset roolit.

- On tullut sellainen kuva, että puolustusministeri Jyri Häkämiehelle on annettu pahan poliisin rooli, hän ärsyttää presidenttiä, ja ulkoministeri Alexander Stubb on sitten se hyvä poliisi, Arhinmäki sanoi.

Arhinmäen mielestä suomalaiset joukot pitäisi vetää Afganistanista vähitellen pois, koska sotilaallista ratkaisua sisällissotaa käyvän maan ongelmiin ei ole löytymässä. Tilalle Arhinmäki haluaa panostusta siviilikriisinhallintaan.

Ylipäätään vasemmistoliitto on puheenjohtajansa mukaan sillä kannalla, että rauhanturvaajia voidaan lähettää vaarallisiinkin paikkoihin, jos operaatiossa on selkeät osapuolet, joiden rauhaa voidaan turvata.

”Omaa rokotetuotantoa tarvitaan”

Arhinmäen mielestä sikainfluenssapandemia on osoittanut, että oli virhe lopettaa suomalainen rokotetuotanto vuonna 2003. Hän vaatii uutta omavaraista tuotantoa tulevia kriisejä silmällä pitäen.

- Se ei tietenkään auta tähän epidemiaan, mutta nyt pitäisi käynnistää kotimainen tai pohjoismaisesti yhteistyössä rokotetuotanto, Arhinmäki sanoi.

Seuraava hallitus punavihreä?

Kokoomuksen kansanedustajan Ben Zyskowiczin mielestä ajatus laajapohjaisesta, kenties kolmen suuren puoleen hallituksesta seuraavien eduskuntavaalien jälkeen on pohtimisen arvoinen.

Puhelimitse TV1:n Ykkösaamuun osallistuneen Zyskowiczin mukaan Arhinmäen vasemmistoliitto on räväkämpi ja populistisempi kuin edellisten puheenjohtajien aikana, joten sieltä vastuunkantoa tuskin löytyisi.

Arhinmäki vastasi, että nyky-kokoomuksen ajama politiikka ei heille sopisikaan.

- Helpommin se hallituspohja löytyisi punavihreästä voimasta, yhdistettynä ehkäpä sitten keskustaan.

Arhinmäki toisti myös vasemmistoliiton kannan, että lisäydinvoimaa ei tarvita. Hänen mukaansa tuoreet Työ- ja elinkeinoministeriön laskelmat tulevasta sähköntarpeesta varmistavat näkemyksen oikeaksi.

”Niinistö ei ole jalkapalloihminen”

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) valittiin Palloliiton puheenjohtajaksi. Arhinmäki ihmettelee valintaa, koska Niinistöllä ei hänen mukaansa ole vahvaa lajitaustaa eikä suurta intohimoa jalkapalloa kohtaan.

- Jos kokoomuksen puheenjohtaja on kokoomuslainen, olisi hyvä, että Palloliiton puheenjohtaja on jalkapalloihminen, Arhinmäki sanoi.

Palloliiton varapuheenjohtaja on kansanedustaja Kari Uotila (vas.), mutta hänellä on Arhinmäen mielestä pidempi jalkapallotausta.

.
.