1. yle.fi
  2. Uutiset

Tullin haaviin ennätysmäärä design-huumeita

Tullin haaviin on jäänyt tänä vuonna ennätysmäärä design-huumeita, kertoo Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalainen. Tullilaboratorio on tunnistanut tänä vuonna jo 179 design-huume-erää, kun viime vuonna niitä löytyi kaikkiaan 54.

Kotimaan uutiset
Design-huumeita.
Eteläinen tullipiiri

Toissa vuonna löytyi vain 34 erää.

Design-huume on huumausaine, jossa huumelaboratoriot ovat muuttaneet alkuperäishuumeen rakennetta. Tällöin kyseessä on uusi huume, jonka tilaaminen netistä on periaatteessa laillista siihen asti, kunnes se lisätään huume- tai lääkeluetteloon.

Tulli on alkanut käyttää lääkelaitosta käsikassarana, sillä uuden aineen saa lääkelistalle nopeammin kuin huumelistalle. Uuden aineen lisääminen kansalliseen huumausainelakiin voi kestää vuosia, kun taas lääkeluetteloon sen saa muutamassa kuukaudessa.

Yksityinen henkilö ei saa tuoda maahan lääkkeitä. Viranomaisten kannalta ongelmana desing-huumeen luokittelemisessa lääkkeeksi on kuitenkin, että lääkkeeksi merkityn huumeen maahantuonnista saa lievemmän rangaistuksen kuin huumausainerikoksesta.

Sunnuntaisuomalaisen haastattelema tullikemisti Marianne Kyber arvioi, että sen haaviin jää arviolta kymmenen prosenttia siitä design-huumeiden määrästä, joka maahan todellisuudessa tuodaan.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi