Ruotsin puolueissa kuohuu

Ruotsin puolueiden kannatuksessa tapahtuu merkittäviä muutoksia. Oikeistopopulistisen Ruotsidemokraattien kannatus on voimakkaassa nousussa. Samaan aikaan kahden hallituspuolueen kannatus on laskenut niin alas, että niillä olisi vaaleissa vaikeuksia saada yhtään edustajaa valtiopäiville.

Ulkomaat

Sifo-tutkimuslaitos ja Svenska Dagbladet -lehti julkaisevat puolueiden kannatuskyselyn kuukausittain. Uusimmassa kyselyssä Ruotsidemokraattien kannatus on jo 5,8 prosenttia.

Vielä maaliskuussa äärioikeistolaisena ja muukalaisvastaisena pidetyn puolueen kannatus oli 2,6 prosenttia. Nyt havaitun nousun arvellaan johtuvan puolueen saamasta suuresta medianäkyvyydestä. Puheenjohtaja Jimmie Åkesson kirjoitti hiljattain lehtiartikkelin, jossa hän suhtautui epäilleen maahanmuuttoon. Kirjoitus on saanut paljon huomiota Ruotsin tiedotusvälineissä.

Ruotsidemokraattien kannatus nousi edellismittauksesta 1,1 prosenttiyksikköä. Eniten on kuitenkin noussut Ympäristöpuolueen kannatus. Se sai 9,7 prosentin kannatuksen, jossa nousua oli 2,1 prosenttiyksikköä.

Ruotsidemokraattien ja Ympäristöpuolueen nousu ovat merkittävä ilmiö, sillä samaan aikaan hallituksessa olevien Kristillisdemokraattien ja Keskustapuolueen kannatus hiipuu. Kristillisten kannatus on kyselyssä 4,0 ja Keskustan 4,5 prosenttia.

Ruotsin vaalijärjestelmässä on neljän prosentin äänikynnys. Jos puolue ei saavuta sitä, se ei saa lainkaan edustajia valtiopäiville. Ruotsissa järjestetään valtiopäivävaalit ensi vuoden syyskuussa.

Maata hallitseva keskusta-oikeistolainen puolueryhmä saa mittauksessa yhteensä 44 prosentin kannatuksen. Opposition puna-vihreä ryhmä, eli Sosiaalidemokraatit, Vasemmistopuolue ja Ympäristöpuolue yhteensä 48,9 prosenttia.

Sosiaalidemokraatit ovat suurin puolue 33,3 prosentin kannatuksella, joskin kannatus on laskenut edellismittauksesta 2,4 prosenttiyksikköä.

Tutkimuksen tekijät huomauttavat, että kaikki kannatusmuutokset Ympäristöpuolueen nousua lukuunottamatta mahtuvat tutkimuksen virhemarginaalin sisään.

Lähteet: YLE Uutiset