Ukumbi-yhdistys tarjoaa arkkitehtisuunnittelua vähäosaisille

Ukumbi-yhdistyksen ovat perustaneet kolme suomalaista arkkitehtia: Saija Hollmén, Jenni Reuter ja Helena Sandman. Arkkitehtikolmikko suunnitteli jo opiskeluaikanaan naisten keskuksen Senegaliin. Yksityishenkilöinä heidän oli vaikea löytää rahoitusta projektiin, joten Ukumbi-yhdistys perustettiin seuraavia projekteja varten.

kulttuuri
Nuoria tyttöjä ja naisia keskuksen sisällä.
Hollmén Reuter Sandman Architects

Nyt työn alla ja suunnitteilla ovat muun muassa lastenkoti Tansaniaan sekä kolme naisten koulutuskeskusta Ruandaan. Ukumbin toimintaperiaatteisiin kuuluu köyhyyden lievittäminen arkkitehtuurin keinoin.

- Ukumbin perusajatuksena on tarjota arkkitehtisuunnittelua yhteisöille, joilla ei olisi siihen muuten varaa, kertoo Saija Hollmén.

Arkkitehtuuri on kolmikon mielestä perusoikeus jokaiselle. Jenni Reuter kertoo, että usein köyhillä alueilla rakennetaan spontaanisti – se voi olla kaunistakin, mutta usein epäekologista.

- Ja toisaalta uudet projektit voivat olla usein pröystäileviä. Me halutaan näyttää, että uudet rakennusprojektit voivat olla sekä ekologisia että halpoja, Reuter selvittää.

Arkkitehtisuunnittelua yhteistyössä paikallisten kanssa

Taiteen keskustoimikunnan mukaan Ukumbi on esimerkillisellä tavalla kantanut vastuuta paikallista kulttuuria vahvistavan arkkitehtuurin edistämisessä. Ukumbin arkkitehdeille onkin tärkeää tehdä suunnittelutyötä paikallisen kulttuurin viitekehyksestä käsin. Ulkopuolelta tuleva arkkitehti voi myös olla oikea henkilö näkemään maan oman rakennusperinteen vahvuudet.

- Usein ulkopuolinen voi nähdä asiat kirkkaammin kuin se, joka on yhteisössä sisällä. Projekteissamme on kuitenkin aina mukana paikallinen arkkitehti, joka toimii asiantuntijana ja jonka kanssa teemme tiivistä yhteistyötä, kertoo Reuter.

Ukumbin toiminnassa on keskeistä osallistuva suunnitteluprosessi eli yhteistyö paikallisten ihmisten kanssa, kertoo Hollmén:

- Ihmiset, jotka tulevat käyttämään näitä rakennuksia, ovat alusta asti mukana osallistumassa suunnitteluprojektiin. Näin he voivat kokea, että hanke on tehty heidän kanssaan ja heitä varten.

Ukumbin saama taiteen valtionpalkinto on arkkitehtikolmikolle tärkeä tunnustus, kertoo Helena Sandman.

- Ukumbi on vielä uusi yhdistys, joten on hienoa että tätä kautta ihmiset saavat tietää työstämme, Sandman sanoo.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Maija Lielahti