Hyppää sisältöön

Opiskelijat saavat nyt sikainfluenssarokoteen

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS on aloittanut opiskelijoiden sikainfluenssarokotukset. Ensimmäisenä rokotuksen ovat saaneeet riskiryhmään kuuluvat opiskelijat sekä lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijat. Muiden opiskelijoiden rokottaminen alkaa näillä näkymin muutaman viikon kuluttua.

Sikainfluenssarokotukset ovat jo täydessä vauhdissa useimmissa yliopistokaupungeissa. Rovaniemellä riskiryhmäläisten rokotukset ovat jo loppusuoralla, Jyväskylässä ne alkoivat eilen keskiviikkona ja ensi viikolla vuorossa on Oulu.

Myös Turun YTHS:llä riskiryhmän rokotukset koetetaan saada pian päätökseen, kertoo ylilääkäri Riitta Ollitervo-Peltonen.

- Toivon mukaan saamme rokotetta ja saamme heidät rokotettua tämän ja ensi viikon aikana.

Tampereella riskiryhmään kuuluvat opiskelijat ovat saaneet sikainfluenssarokotteen kaupungin terveysasemilla tai kotipaikkakunnillaan. Seuraavaksi rokotusvuorossa olevat, alle 25-vuotiaat terveet opiskelijat, saavat piikkinsä kuitenkin YTHS:llä.

- Terveet opiskelijat rokotetaan YTHS:llä sitten kun me saamme tänne rokotetta, kertoo ylilääkäri Aira Virtala Tampereen YTHS:ltä.

Alle 25-vuotiaiden yliopisto-opiskelijoiden rokotusten arvioidaan alkavan useimmilla paikkakunnilla viikolla 48 tai 49.

Helsingin ja Espoon YTHS poikkeus

Pääkaupunkiseudulla kaikkien opiskelijoiden on haettava sikainfluenssarokote kotikuntansa terveysasemalta, sillä YTHS ei ole saanut rokotteita käyttöönsä. Esimerkiksi Espoon kaupunki on kuitenkin kirjannut käytännökseen sen, että jos opiskelijan kotikunta on Uudenmaan aluetta kauempana, hän saa rokotuksen tällöin Espoosta.

Helsingin ja Espoon YTHS:n ylilääkäri Mikko Valkonen kertoo, etteivät kunnat ole vielä päässeet sopuun siitä, aloittaako YTHS lainkaan opiskelijoiden rokottamista.

- Tilanne ei ole pääkaupunkiseudun opiskelijoiden kannalta mitenkään mahdoton, mutta tietysti toisenlainen kuin opiskelijoilla muualla Suomessa.

Mikko Valkonen arvioi, että alle 25-vuotiaita rokotettavia opiskelijoita on pääkaupunkisedulla 20 000 - 30 000.

- Helsingin kaupunki harkitsee tilannetta nyt uudelleen, että voisiko YTHS auttaa opiskelijoiden rokottamisessa.

YTHS on lisännyt sikainfluenssan vuoksi puhelinpalveluaan monilla paikkakunnilla ja esimerkiksi Oulussa aukesi eilen opiskelijoiden oma sikainfluenssaneuvontapuhelin.

.
.