1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomalaisten toivotaan loruttelevan lapsille

Suomalaisia haastetaan tällä viikolla lukemaan runoja lapsille. Kaarina Helakisa -seura on valinnut viikon jokaiselle päivälle Helakisan kirjoittaman runon, johon liittyy myös värityskuva. Runot ja kuvat voi tulostaa internetistä.

Kolme vuotta sitten perustettu Kaarina Helakisa -seura pyrkii edistämään etenkin satujen ja lastenrunojen lukemista ja kirjoittamista. Lue lapselle runo päivässä -kampanja on osa tätä hanketta. Seuran mukaan viimevuotinen kokeilu onnistui hyvin, joten kampanjaa on laajennettu.

Seurasta korostetaan, ettei lapsen tarvitse ymmärtää sanojen merkitystä nauttiakseen jo riimeistä ja rytmeistä. Lapsen kasvaessa häntä alkavat kiehtoa kielellä leikittelu ja yllättävät kielikuvat. Runo voi huvittaa, lohduttaa, herkistää ja antaa oivalluksia, seura perustelee kampanjaansa.

Kaarina Helakisa (1946 - 1998) oli suomalaisen sadunkerronnan uudistaja, jonka runoille ja saduille on ominaista lämmin huumori, mielikuvituksen lento ja kielellinen leikittely.

Hän teki merkittävän työn myös suomentajana ja lastenrunouden toimittajana muun muassa koostamalla Suomen lasten runottaren ja Pikku Pegasoksen.

1970-luvulla hänen lorunsa ja riiminsä levisivät kaikkiin lapsiperheisiin osana äitiyspakkausta. Koulussa monet samoista lapsista saivat eteensä aapisen, jossa oli Helakisan runoja ja satuja.