Australia pyysi anteeksi orvoilta ja siirtolaislapsilta

Australia on esittänyt virallisen anteeksipyynnön tuhansille orvoille ja maahan viime vuosisadan puolivälissä kuljetetuille siirtolaislapsille. Monet lapsista kärsivät hyväksikäytöstä kasvatuslaitoksissa tai joutuivat työläisiksi maatiloille.

Ulkomaat
Brittiläisiä orpolapsia mustavalkoisessa ryhmäkuvassa 1950-luvulla.
EPA/National Archives of Australia/Handout Australia and New Zealand

Australian pääministeri Kevin Rudd esitti anteeksipyynnön Canberrassa järjestetyssä tilaisuudessa maanantaina. Paikalla oli useita entisiä siirtolaislapsia, jotka edelleen asuvat Australiassa.

Siirtolaislasten lisäksi Rudd pyysi anteeksi myös kymmeniltä tuhansilta maan orpolapsilta, jotka kärsivät kasvatuslaitosten oloista viime vuosisadan alussa ja puolivälissä.

Australiaan kuljetettiin Iso-Britanniasta ja Maltalta tuhansia lapsia viime vuosisadan puolivälissä. Yksinhuoltajaäideiltä tai köyhistä perheistä otetuille lapsille luvattiin parempia elinmahdollisuuksia Australiasta, vaikka he päätyivätkin huonoihin oloihin uudessa kotimaassaan.

Myös Iso-Britannian pääministeri Gordon Brown ilmoitti sunnuntaina, että maa esittää ensi vuonna virallisen anteeksipyynnön siirtolaisiksi painostetuille lapsille. Maasta kuljetettiin noin 150 000 lasta ulkomaille viime vuosisadan puolivälissä. Lapset päätyivät pääosin Australiaan ja Kanadaan.

Lähteet: AP, Reuters