1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Japanin keisarille kumartelu kuohuttaa amerikkalaisia

Yhdysvalloissa on herännyt myrskyisä keskustelu siitä, kuuluuko maan presidentin kumartaa Japanin keisaria. Pisimmälle menee sanomalehti Los Angeles Times kysyessään, kuinka alas Barack Obama vajoaa keisari Akihitoa tervehtiessä.

Ulkomaat

Kuvat lauantaisesta Obaman ja Akihiton tapaamisesta ovat levinneet laajasti amerikkalaisviestimissä. Obama kumartaa syvään keisari Akihiton edessä, mitä moni kritisoi alentuvaksi. Samanlaisia tunteita heräsi huhtikuussa, kun Obama kumarsi Saudi-Arabian kuningas Abdullahille.

Yhdysvaltalaismedia muistuttaa presidentti Bill Clintonin ja Akihiton tapaamisesta 1994, jolloin Clinton oli kumartamaisillaan. Valkoinen talo kiisti jyrkästi, että presidentti oli edes aikeissa tehdä moista protokollavirhettä.

Nyt Obaman hallinnosta puolustetaan kumartelua. Verkkolehti Politicon haastatteleman edustajan mukaan tervehdys edisti Obaman asemaa Japaniin nähden. Amerikkalaisissa keskusteluohjelmissa vierailleet kommentoijat puolestaan pitivät pokkausta ennemminkin anteeksipyytelevänä.

- Jos katsotaan kuvia Akihiton tapaamista valtionpäämiehistä viimeisten 20 vuoden ajalta, lyön vetoa etteivät he kumarra, sanoi konservatiivinen politiikan tutkija William Kristol tv-haastattelussa.

Arvaus ei ole aivan oikea, sillä ainakin viime vuonna Suomen pääministeri Matti Vanhanen taipui piirun verran keisari Akihitoa kätellessään.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi