Muovi saattaa heikentää poikien maskuliinisuutta

Muovituotteiden pehmitinaineena käytetty ftalaatti saattaa olla luultua vaarallisempaa. Yhdysvaltalaistutkimuksessa aineen todettiin alentavan poikalasten testosteronipitoisuuksia sekä vaikuttavan tätä kautta jopa heidän käyttäytymiseensä.

Muoviyhdisteiden vaikutuksia hormonitoimintaan on tutkittu aikaisemmin, ja osalla yhdisteistä on nähty yhteyksiä naishormoni estrogeeniin. Tämän havaitsi myös Rochesterin yliopiston tutkijaryhmä, joka seurasi 145 lasta sikiöajalta seitsenvuotiaiksi. Sikiöaikana flataatille altistuneilla poikalapsilla mitattiin leikki-iässä keskimääräistä alhaisempia testosteronipitoisuuksia.

Tutkijat havaitsivat myös, että ftalaatille altistuneet pojat olivat verrokkiryhmää vähemmän kiinnostuneita leikkimään pojille suunnatuilla leluilla ja pojille tyypillisiä raisuja leikkejä.

Tutkimusta johtanut Elizabeth Salter-Green arvelee yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa, että piirre saattaa ilmetä myös aikuisiällä.

- Altistumisella on vakavia terveydellisiä haittoja. Se heikentää miesten lisääntymiskykyä ja, kuten nyt näyttäisi, se vaikuttaa myös miesten käyttäytymiseen.

Ftalaatit on todettu haitallisiksi useissa tutkimuksissa. Niitä käytetään muun muassa liimojen, väriaineiden ja erilaisten tekstiilien valmistuksessa. EU on kieltänyt sen käytön leluissa, ja Suomessakin on vedetty myynnistä ftalaattia sisältäneitä leikkivälineitä.