1. yle.fi
  2. Uutiset

Aamun lakkotapaamisesta ei tuloksia

Finnairin lentäjälakko jatkuu. Valtakunnansovittelija Esa Lonka tapasi tiistaiaamuna Liikennelentäjien liiton puheenjohtajan Kristian Rintalan, mutta tapaaminen ei antanut eväitä lakon sovittelun aloittamiseen.

Kotimaan uutiset
Liikennelentäjäliiton puheenjohtaja Kristian Rintala .
YLE

Liikennelentäjien puheenjohtajan Kristian Rintalan mukaan lentäjillä on valmius jatkaa neuvotteluja hyvinkin nopeasti. Uusista neuvotteluista ei kuitenkaan ole sovittu.

- Kyllä meillä on intressissä jatkaa neuvotteluja ja saada sopu aikaan mahdollisimman nopeasti, Rintala kertoo.

Myös työnantajapuoli on valmis jatkamaan neuvotteluja. Finnairin edustajia ei ole toistaiseksi kutsuttu valtakunnansovittelijan virastoon. Finnairin viestintäjohtaja Taneli Hassinen pitää kuitenkin hyvänä, että keskusteluja käydään.

YLEn Aamu-TV:n haastattelema Rintala toteaa, että sopuun pääsemiseksi tarvitaan kummankin puolen vastaantuloa. Hänen mukaansa lentäjät ovat valmiita milloin tahansa istumaan neuvottelupöytään.

Myös Finnairin talousviestintäjohtaja Taneli Hassinen sanoo, että neuvottelukontaktiin pyritään, mutta aloite on valtakunnansovittelijalla.

Sekä Finnair että Suomen Liikennelentäjien liitto odottavat, että valtakunnansovittelija Esa Lonka kutsuu riidan osapuolet neuvotteluun alkuviikosta.

Lakko varmistui lauantaina, kun Suomen Liikennelentäjien liiton valtuusto hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoesityksen. Lentäjät ovat ilmoittaneet olevansa valmiita noin 20 miljoonan säästöihin, jotka olisi hankittu palkkoja alentamalla ja työehtosopimusta heikentämällä. Suurin erimielisyys koskee kuitenkin lentäjien työtehtävien ulkoistamista.

Lentäjäliiton Rintalan mukaan kyse on siitä, onko Finnairin lennoilla Finnairin lentäjiä ja noudatetaanko siellä Finnairin työehtoja. Hän huomauttaa, että lentäjiä on lomautettuna ja irtisanomaisuhan alla samalla, kun Finnairin lennoille rekrytoidaan lisää työvoimaa muualta.

- Lakko alkoi juuri maanantaina, koska juuri maanantaina olisi alkanut Finnairin ensimmäinen lento Vilnaan Finnairin koneilla ja sillä lennolla olsii ollut toinen miehistö kuin Finnairin miehistö, Rintala sanoo.

Finnairin Hassinen puolestaan sanoo, ettei Finnairin koneisiin ole tulossa ulkopuolisia ohjaajia, vaan kyse on muiden lentoyhtiöiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Sillä pyritään rakentamaan sellainen verkosto, että yhtiö on kilpailukykyinen. Hassisen mukaan on hienoa, että lentäjien puolelta ollaan valmiita säästöihin, mutta kyse on laajemmasta liikkumatilasta, mikä yrityksen johdolla täytyy olla, kun reittiverkostoa laajennetaan ja parannetaan.

Taloudellisissa vaikeuksissa kamppailevalle Finnairille jokainen lakkopäivä merkitsee miljoonatappioita. Finnair on arvioinut, että yhtiölle koituu lentäjien lakosta noin 2,5 - 5 miljoonan euron tappiot joka päivä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi