Hyppää sisältöön

Lääkkeet ovat jo huumeiden veroinen ongelma

Reseptilääkkeiden väärinkäytöstä on kehittymässä jopa perinteisiä huumausaineita isompi ongelma. Lääkkeiden myynti on kasvanut selvästi ja samalla niiden laittomasta jälleenmyynnistä on tullut järjestäytynyttä.

Lääkkeiden suosiota huumausaineena selittää etenkin se, että niitä on verrattain helppo hankkia. Tämän vahvistavat myös nuorten päihdeongelmia hoitavan Hietalinna-yhteisön asiakkaat Ninni ja Tanja.

- Lääkkeiden saaminen yksityiseltä läkäriasemalta on kohtuullisen helppoa. Lääkärit kirjoittavat kertamaksun hinnalla melkein minkä tahansa reseptin, Ninni sanoo.

Naisten mukaan lääkkeiden käyttö huumausainetarkoituksessa on lisääntynyt. Heidän mukaansa yhä useampi hakeutuu myös korvaushoitoon vain saadakseen lääkkeitä.

- Korvaushoitoon on helppo päästä. Kun Virosta ei enää saanut tuoda lääkkeitä Suomeen, niin asiakkaiden määrä lisääntyi selvästi, Tanja kertoo.

Saman asian vahvistavat useat päihdehuollossa työskentelevät ammattilaiset. Helsingin yliopiston oikeuslääketieteellisen laitoksen johtajan Erkki Vuoren mukaan reseptilääkkeiden väärinkäyttö lisääntyy siinä määrin, että kyseessä on pian jo perinteisiä huumausaineita isompi ongelma.

- Huumausaineiden käyttö on korvautunut erilaisilla lääkkeillä. Useiden kipulääkkeiden vaikutus on täsmälleen samanlainen kuin muidenkin opiaattien - lääkeaineet siis korvaavat perinteisiä kovia huumeita, Vuori sanoo.

Reseptikauppa on järjestäytynyttä mutta valvonnan ulottumattomissa

Päihdyttävät, muun muassa kodeiinia, tramadolia tai buprenorfiinia sisältävät lääkkeet ovat suosittuja, sillä niiden hankkiminen on varmaa, siistiä ja helppoa. Lääkkeiden väärinkäyttäjä tietää mitä syö - sen voi tarkistaa paketin kyljestä. Ja jos jää kiinni, voi aina sanoa hoitavansa itseään.

Reseptilääkkeiden kauppa on paikoin yhtä järjestäytynyttä kuin perinteinen huumerikollisuus, siihen on vain vaikeampi puuttua. Lailliset lääkkeet siirtyvät katukauppaan, kun joukko ihmisiä kulkee lääkäriltä toiselle ja hamstraa pillereitä järjestelmällisesti.

- Jos ihmisen lääkekulutus näyttää olevan aivan kohtuutonta, pitäisi yhteiskunnalla olla mahdollisuus puuttua siihen jollain tavalla, Vuori toteaa.

Tällä hetkellä puuttuminen on kuitenkin mahdotonta, sillä Kelalla ei ole valtuuksia antaa tietoja henkilön lääkekulutuksesta ilman hänen lupaansa.

- Henkilön, joka tietoisesti käyttää hyväkseen tätä järjestelmää pitäisi siis antaa lupa sille, että hänet saa paljastaa. Se tuntuu aika koomiselta, Vuori summaa.

.
.