Väitös: Kaikki kovat rasvat eivät olekaan vaarallisia

Ravinnon sisältämä kova rasva, erityisesti steariinihappo, voi vaikuttaa edullisesti joihinkin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin, kertoo tänään Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus.

Kotimaa

Saska Tuomasjukan väitöksessä todetaan, että veren rasvapitoisuus aterian jälkeen on merkittävästi matalampi silloin, kun aterian rasva on tyydyttynyttä. Aterian jälkeen verestä mitattu runsas rasvapitoisuus on äskettäin todettu tärkeäksi sydän- ja verisuonitautien riskitekijäksi.

- Veren korkea rasvapitoisuus esiintyy lähes aina hyvän kolesterolin matalan pitoisuuden kanssa. Epäilläänkin, ettei hyvällä kolesterolilla ole itsenäistä vaikutusta, vaan että se indikoi veren korkeaa rasvapitoisuutta, Tuomasjukka sanoo radion Ajantasan haastattelussa.

Kovien rasvojen käyttö nostaa kuitenkin nykytiedon valossa kolesteroliarvoja. Tutkimuksen mukaan poikkeuskin löytyy.

- Steariinihappo laskee veren kolesterolipitoisuuksia. Lisäksi se tuottaa matalimman veren rasvapitoisuuden aterian jälkeen. Se myös saattaa pitää yllä kylläisyyttä, tutkimustuloksista itsekin yllättynyt Tuomasjukka kertoo.

Tuomasjukan tutkimustulokset ovat yllättäviä ja asettavat rasvan käytön suositukset uuteen valoon. Tutkija suositteleekin elintarviketeollisuudelle siirtymistä kovetetun kasvirasvan käyttöön nykyisen halvan palmuöljyn sijaan.

Lähteet: YLE Uutiset