Viisikon äiti oli vuosikymmeniä pannassa BBC:ssä

Britannian yleisradioyhtiö BBC piti Viisikko-lapsisalapoliiseista tunnetun Enid Blytonin tuotoksia kirjallisesti niin arvottomina, ettei niillä ollut asiaa BBC:n kanaville 30 vuoteen, kertovat juuri julkisuuteen tulleet asiakirjat.

kulttuuri

BBC:n kouluohjelmien päällikkö Jean Sutcliffe kirjoitti yhtiön sisäisessä muistiossa vuonna 1938, että Viisikkojen lisäksi muun muassa Salaisuus- ja Seikkailu-sarjoistaan Suomessakin sangen tutun Blytonin tekstit saattoivat juuri ja juuri kelvata viihteeksi Children's Hour -ohjelmiin, mutta kouluohjelmiksi niillä ei ollut mitään asiaa.

Kaksi vuotta myöhemmin Children's Hour torjui Blytonin kirjoittaman kuunnelman, koska piti sen dialogia jäykkänä ja pitkäveteisenä. "Outoa, että tämä nainen on niin myyty kirjailija", kirjoitti yksi ohjelmia valinneen raadin jäsenistä.

Vuonna 1954 Sutcliffe neuvoi naisille suunnatun suositun Woman's Hour -ohjelman tuottajaa olemaan kutsumatta Blytonia ohjelman vieraaksi. Sutcliffen mukaan BBC:stä olisi vain tullut yksi uhri "ällistyttävässä mainoskampanjassa", jossa oli nostanut "sitkeän mutta toistaitoisen" kirjailijan suunnattoman suosituksi.

Vuonna 1963 Blytonia vihdoin haastateltiin Women Hours -ohjelmassa. Hän kuoli viisi vuotta myöhemmin 71-vuotiaana. Uransa aikana hän kirjoitti noin 700 lasten- ja nuortenkirjaa, joita on käännetty kymmenille kielille ja myyty 500 miljoonaa kappaletta.

BBC teki tänä vuonna elokuvan Blytonin elämästä. Enid-elokuvan pääosaa esitti Helena Bonham Carter. Hän kuvaili BBC:n verkkosivulla Blytonia monimutkaiseksi ja kiehtovaksi persoonaksi, jolle hän toivoo tekevänsä elokuvassa oikeutta.

- Lisäksi toivon, että saan juoda lasikaupalla inkivääriolutta, Bonham Carter sanoi kuvausten alla Viisikon mielijuomaan viitaten.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset