EU-parlamentin naiset vaativat lisää naiskomissaareja

Joukko Euroopan parlamentin naiskansanedustajia vaatii lisää naisia EU:n tulevaan komissioon. Kaikkia viittä suurinta parlamenttiryhmää edustavat naiset ilmaisivat huolensa siitä, että jäsenmaat ovat ehdottaneet uuteen komissioon vasta kolmea naista.

Ulkomaat

Tiistain aikana naisehdokkaiden määrä tosin kasvoi neljään, kun Ruotsi ilmoitti esittävänsä komissaariksi eurooppaministeri Cecilia Malmströmiä. Ennen oman ehdokkuutensa julkistamista Malmström kiinnitti itsekin huomiota ehdokkaiden miesvaltaisuuden ongelmaan.

- Se näyttää aika synkältä, se ei ole reilua, se ei ole hyväksi demokratialle, hän sanoi eilen maanantaina.

Vaikka kaikki ehdokastaan vielä julkistamattomat jäsenmaat ehdottaisivat naisia, 27 komissaariehdokkaan joukossa olisi enimmilläänkin vain kahdeksan naista.

"Mieskomissiolla hankaluuksia parlamentissa"

Parlamentin vihreän ryhmän organisoima naisjoukko varoittaa, että liian miesvaltaisella komissiolla voi olla hankaluuksia läpäistä parlamentin vahvistusmenettelyä. Parlamentti kuulee komissaariehdokkaita ja sillä on valta joko hylätä tai hyväksyä ehdotettu komissio.

- Mitä vähemmän naisia ehdotetussa komissiossa on, sitä enemmän esteitä se kohtaa parlamentin äänestyksessä, ryhmä sanoi tiedotustilaisuudessa.

Parlamentaarikoiden mielestä EU:n ylimpien päättäjien pitää heijastaa kansaa, jota he palvelevat. Komission miesvaltaisuutta on heidän mukaansa mahdotonta hyväksyä jo senkin vuoksi, että sekä parlamentin että komission johtoon on jo valittu miesehdokkaat Jerzy Buzek ja José Manuel Barroso.

Vaatimuksen takana ovat vihreiden parlamentaarikot Rebecca Harms ja Marije Cornelissen, liberaaliryhmän Diana Wallis, konservatiivien Rodi Kratsa-Tsagaroupoulou, sosiaalidemokraattien Britta Thomsen ja vasemmiston Ilda Figueiredo.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP