1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Seela Sella sai valtionpalkinnon

Näyttelijä Seela Sella on saanut näyttämötaiteen valtionpalkinnon. Palkintoperusteissa häntä luonnehditaan eläväksi legendaksi, joka on hurmannut yleisönsä 50 vuoden ajan laajalla rekisterillään, tarkalla ja vivahteikkaalla roolityöllään ja loistavilla komediennen taidoillaan.

Kuva: Antero Tenhunen/YLE

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin luovutti 15 000 euron arvoisen palkinnon Seela Sellalle Helsingissä tiistaina.

Palkinto voidaan myöntää joko kolmen edellisen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta taiteellisesta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta taiteellisesta urasta.

Palkintoperusteiden mukaan lukuisat lämpimästi ja viiltävästi kuvatut vahvat naishahmot ovat saaneet Sellasta virtuoosimaisen tulkitsijan teattereissa, radiossa, televisiossa, valkokankaalla ja muilla estradeilla. Katsojien mieleen ovat painuneet hänen esittämänsä särmikkäät hahmot muun muassa Elämänmeno- ja Sibelius-elokuvissa.

Sellan muuntautumiskyky on ilmiömäinen. Hän on äärimmäisen kypsäksi rutinoitunut esiintyjä, jolla rytmi ja iskut ovat kohdallaan ja herkkyys tallella, palkintoraati perustelee.

"Pitää olla unelmia"

Seela Sella itse on sitä mieltä, että kulttuuria kannattaa tukea jo sen takia, että taide-elämys voi ehkäistä mielenterveysongelmia. Hän kertoo esimerkin monologista, jossa käsiteltiin vakavia asioita.

- Yksi rouva tuli itkien kiittämään siitä, miten paljon esitys häntä auttoi. Hänellä oli ollut takana vaikea avioero, mutta esityksen myötä hän alkoi yhtäkkiä katsoa asioita toiselta kannalta ja häntä rupesi naurattamaan.

Sella sanoo, ettei teatteriyleisössä tarvitse olla kuin yksi ihminen, jolle esitys on tärkeä jollakin tavalla. Se tekee näyttelijän työstä merkityksellistä.

Hän pitää surullisena sitä, ettei tämän päivän nuorilla tunnu olevan unelmia.

- Meidän sukupolvella oli sodan jälkeen toivoa paremmasta maailmasta ja unelmia. On tärkeää että on jotakin, jota kaivata ja johon tähdätä. Kun unelmat puuttuvat, puuttuu elämästä yksi tärkeä voimavara, Sella sanoo.

Sella valmistui tasan viisikymmentä vuotta sitten Teatterikoulusta. Hän sai tuolloin saman tien kiinnityksen Hämeenlinnan kaupunginteatteriin. Hänen mukaansa nuorten näyttelijöiden tilanne on tänä päivänä monella tapaa vaikeampi ja kovempi kuin hänen nuoruudessaan.

- Ei ole vakituisia kiinnityksiä, eikä ole samanlaista jatkuvuutta, koska he ovat freelancereita. Ja sitten heitä on niin paljon enemmän, joten kilpailu on toisenlaista ja pitää erottautua.