Hyppää sisältöön

EU syynäsi soittoäänten kaupittelijat

EU:n kuluttajaviranomaiset ovat sulkeneet kymmeniä internetsivustoja, joilla on kaupiteltu etupäässä lapsille ja nuorille suunnattuja kännyköiden soittoääniä.

Euroopan komission mukaan puolisentoista vuotta kestäneen tarkastuksen aikana käytiin läpi noin 300 sivustoa kaikissa EU-maissa sekä Norjassa ja Islannissa. Yli puolelle sivustoista annettiin huomautus ja 54 määrättiin suljettavaksi kokonaan.

Viranomaisten mukaan sivustojen suurimmat puutteet olivat epäselvä hinnoittelu, riittämättömät yhteystiedot ja harhaanjohtava mainonta. Soittoääniä mainostettiin ilmaisina, vaikka ostaja tosiasiassa sitoutui maksamaan tilausmaksun. Kunnolliset yhteystiedot puuttuivat yli kolmesta neljäsosasta nettisivustoista.

Yli puolet sivustoista oli suunnattu selkeästi lapsille. Ne käyttivät hyväkseen suosittuja sarjakuvahahmoja tai muita televisiosta tuttuja hahmoja ja niissä pyydettiin vanhempien suostumusta soittoäänien tilaamiseksi.

EU:n kuluttaja-asioista vastaavan komissaarin Meglena Kunevan mukaan tarkastus tehtiin vastauksena satoihin vanhemmilta ja muilta kuluttajilta eri maista tulleisiin valituksiin.

Soittoäänten arvioidaan muodostavan jopa kolmanneksen mobiilisisältömarkkinoista. Kaikkiaan soittoäänten markkinoiden arvoksi on arvioitu noin 690 miljoonaa euroa vuodessa.