Valokuvamuisto: Ihmiset tekevät elämästä elämisen arvoisen

Toiset ihmiset tekevät elämästä elämisen arvoisen, sanoo hämeenlinnalainen näyttelijä Matti Nurminen. 80-luvun Interrail-reissulta on muistoissa esimerkiksi diskoilta nuorison kanssa.

Interrail
Mies laukun kanssa
Ennenkuin junamatka interraililla kutsuu, on matkattava laivalla. Kuvassa Matti Nurminen.Arja Nurminen

Parisen kymmentä vuotta sitten Matti Nurminen päätti vaimonsa Arjan kanssa kokeilla miltä maistaa aikuisten interrail. Niin hyvältä maistui, että uudelleenkin oli mentävä. Nykyään ei enää, sillä nivelet estävät.

- Ei voi enää kävellä niin paljon kuin pitäisi interraililla kävellä.

Millaista on olla aikuisena interraililla?

- Se on ihan hienoa. Suurella lämmöllä ajattelen reissua. Yhdessä makuuvaunussa oli seurana veli Luukkas luostarista. Hän sanoi aina konduktöörille, että ei saa häiritä, he ovat Suomesta ja he ovat väsyneitä matkasta.

Toisessa vaunussa taas oli seurana kaksi amerikkalaista tyttöä, joiden isä palveli Kosovossa. He kirjoittivat muistikirjaansa, että on turvallista, alapedillä nukkuu Matti, joka on iso turvallisen oloinen mies.

Parasta interrail-reissussa on se, että tapaa ihmisiä. Matti ja Arja asuivat Budapestissa hostellissakin nuorten kanssa. Vastaanotto oli ehkä hieman hölmistynyt, mutta iloinen.

- Voi kun meidänkin mutsi ja faija lähtis!

Sitä tunsi itsensä nuoreksi ja hupsuksi, Matti lisää. Diskossakin Matti ja Arja istuivat nuorison kanssa tai kuten Matti sanoo:

- Koetettiin kestää.

Pakko myöntää, ettei jaksanut sitä kuinka pitkään nuoret jaksavat mekkaloida, Matti sanoo.

Ihmisissä elämäntarkoitus

Maailma muodostuu hyvistä ystävistä.

- Sitähän tämä on yhdessä elämistä. Mitäs jos ei olisi ystäviä tai eläisi vain itsensä kautta? Meidän tulee elää ystäviemme kautta, toisiamme varten, sehän se on olemassaolon tarkoitus. Tehdä olemista siedettävää ja mahdollisuuksien mukaan mukavaa, jopa onnellista.

Lähteet: YLE Häme / Mari Siltanen