Messuilla eletty säästöliekillä

Talouden taantuma on vaikuttanut myös Lahden Messujen toimintaan. Lahdessa ei kuitenkaan ole jouduttu perumaan messuja kuten paikoin muualla Suomessa. Pelätty sikainfluenssakaan ei karkottanut messuilijoita.

Lahden Messujen järjestämät Raksa-messut onnistuivat yli odotusten. Kuva: YLE Lahti

Kulunut vuosi 2009 on ollut haastava Lahden Messujen toiminnalle.

- Tämä vuosi oli selvästi budjetoitu tappiolliseksi. Tietysti on hölmöä todeta, että saavutimme budjetoidun tappiollisen tuloksen, mutta erittäin merkittäviä kustannussäästöjä ollaan toteutettu henkilöstön ja toiminnan osalta, kertoo Lahden Messujen toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

- Tilannetta ei myöskään helpottanut tämä maailman taloudellinen tilanne. Se, mistä voidaan olla tyytyväisiä on se, että odotin sikainfluenssan vaikuttavan kävijämääriin jo toukokuussa. Messuja olisi voitu joutua jopa perumaan sen takia. Se ei kuitenkaan ennättänyt kävijämääriin vaikuttaa, Eerikäinen jatkaa.

Lahdessa järjestettiin kuluvana vuonna noin kymmenet messut, joista neljä oli Lahden Messujen omaa tuotantoa. Onnistuneimmat tapahtumat olivat Raksa- ja Caravan-messut. Ensi vuodesta on tulossa tätä vuotta parempi. Parhaina messukuukausina kalenterista on vaikea löytää vapaita päiviä.

- 2-3 -päiväiset messutapahtumat vaativat minimissään viikon rakentamiseen ja purkuun. Tämän kun ottaa huomioon, niin eipä sieltä kesäkuukausia ja joulukuuta lukuun ottamatta tahdo aukkoja löytyä, toteaa Eerikäinen Lahden Messujen tulevasta vuodesta.

Parilliset vuodet parittomia parempia

Lahden Messuilla on huomattu, että parilliset vuodet ovat taloudellisesti parempia vuosia kuin parittomat vuodet. Mitään yliluonnollista ei kuitenkaan sisälly siihen, että messujen talous on paremmissa kantimissa parillisina vuosina.

- Kansainväliset messut ohjaavat Pohjoismaisia messuja. Kansainväliset isot messut useimmiten osuvat parittomille vuosille, eli silloin täällä järjestetään messuja mieluiten parillisina vuosina, ynnäilee Eerikäinen.