1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vanaja X-filesista paljastui ennennäkemätön historiikki

Vanaja X-files sisälsi muun muassa onnittelut Maaseudun Kukkaisrahastolta sekä koulutoimen tarkastajan terveiset, joissa kehotettiin pitämään kunnan koululaitos yhtä hienossa kunnossa kuin se vuonna 1959 oli.

Sinetöidyssä kansiossa oli esimerkiksi Hämeen Sanomat vuodelta 1959. Kuva: YLE / Mari Siltanen

Vanajan kunnan vuoden 1959 kunnansihteeri Reino Sjöstedt kirjoitti Vanajan valtuuston historiikin ja päätti sinetöidä sen muun onnittelumateriaalin sekaan. Wanaja-Seuran puheenjohtaja Leena Pietilä odottaa historiikin lukemista innolla, sillä aiemmin ei tällaista materiaalia ole ollut käytettävissä.

Vanajan valtuuston 50-vuotisjuhlista Reino Sjöstedt säilöi onnittelusähkeet, pöytäkirjat ja esimerkiksi lehtileikkeitä. Väen ihastellessa esiin nousi valkoisten puuvillahanskojen avulla muun muassa vuoden 1959 Hämeen Sanomat.

Hämeenlinnan kaupunginarkiston arkistopäällikkö Seija Hellberg oli kansion avauksen jälkeen hyvin tyytyväinen. Tutkittavaa riittää joksikin aikaa, tosin koko aineisto laitetaan oitis esille vitriiniin Hämeenlinnan pääkirjaston yleisiin tiloihin.

Vanaja-seuran hallituksen jäsen Kari Koivu sanoo, että materiaalista voisi oppia vaikka sen kuinka vakavasti päätöksenteko otettiin. Miehet olivat kokouksessa tummissa puvuissa ja kaikesta näkyy arvostus, juurevuus sekä nöyryys. Valta todella oli Vuorentaan koululla.

Kansion sisältö on esillä Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tiloissa tiistaista 17.11.2009 alkaen.