1. yle.fi
  2. Uutiset

Lentäjälakko ohi, Finnair lentää jo keskiviikkona

Valtakunnansovittelija Esa Lonka jätti lentäjälakossa sovintoesityksen, jonka kumpikin osapuoli hyväksyi tiistai-iltana. Lakko päättyi välittömästi. Uusi sopimus on kaksivuotinen, ja se sallii ulkoistamisen tietyssä rajoissa.

Kotimaan uutiset
Valtakunnansovittelija Esa Lonka vastaa toimittajien kysymyksiin. Mikrofoneja, kuvaaja.
YLE

Uusi työehtosopimus muun muassa leikkaa lentäjien palkkoja viisi prosenttia ja nostaa uusien lentäjien eläkeiän 63 vuoteen. Sopimus tuo yhteenlaskettuja säästöjä työnantajan väläyttämän 20 miljoonan euron verran, liikennelentäjäliitto SLL kertoo.

Finnairin henkilöstöjohtaja Anssi Komulaisen mukaan sopimuksella saadaan aikaan niin merkittäviä säästöjä, että esitys oli työnantajan hyväksyttävissä.

Ulkopuolisen työvoiman käytössä molemmat osapuolet antoivat periksi. Eniten hiertänyt kysymys ratkaistiin niin, että Finnair voi ulkoistaa esimerkiksi suunnittelemansa kaksi suihkukonetta Finncommille, mutta ei lennätä niitä Finnairin nimissä. Käytännössä sopimus tarkoittaa sitä, että Finncommille vuokratuissa koneissa voi olla ulkopuolisia lentäjiä, ja heillä on oma työehtosopimus. SLL:n mukaan Finnairin lennoilla on aina kuitenkin Finnairin lentäjät.

- Meille sillä on merkittävä ero, lentävätkö Finnairin koneita ulkopuoliset pilotit vai vuokraako Finnair koneensa ulkopuoliselle yhtiölle lennettäviksi, selvittää SLL:n puheenjohtaja Kristian Rintala.

Esitys oli jo neljäs ulkoistamisista syntyneen kiistan ratkaisemiseksi. Keskeisin muutos edelliseen esitykseen oli, että työnantaja sitoutui vuoden mittaiseen irtisanomis- ja lomautussuojaan. Finnairin henkilöstöjohtaja Komulainen sanoi tätä viime hetken myönnytykseksi.

Lakko perui yli 500 lentoa

Finnairin mukaan kaksipäiväisen lakon vuoksi peruttuja lentoja kertyi yhteensä yli viisisataa. Ne koskivat runsasta 40 000 matkustajaa.

Finnair perui kaikki maanantain ja tiistain reittilennot, mutta pystyi lentämään lähes kaikki lomalennot päällikkövoimin ja vuokrajärjestelyillä.

Lentäjät venyttivät vastaustaan yli loppumetrien

Lonkan sovintoesityksen vastauksia odotettiin tiistai-iltana venyvässä epätietoisuudessa. Alun perin ratkaisua odotettiin kuuteen mennessä, mutta lentäjäliiton edustajat saapuivat paikalle valtakunnansovittelijan toimistoon lopulta seitsemän jälkeen.

Osapuolten hyväksyntä sovintoesitykselle saatiin puoli kahdeksan aikaan illalla.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi