Hyppää sisältöön

Karvapersedemareista nahkurin orsille

Siltarumpupolitiikka, kokonaisratkaisu, nahkurin orret ja lautagate ovat esimerkkejä termeistä, joita Jussi Lähde valottaa tiistaina ilmestyneessä Politiikka - suomi-sanakirjassaan. Aamu-TV:ssä vieraillut Lähde haluaisi eroon politiikan mitäänsanomattomista lauseista ja värikkään puheen takaisin vaalitilaisuuksiin.

Kuva: YLE

Yksi syy siihen, miksi politiikka ei kiinnosta kansaa on se, että sen kieli etäännyttää kansaa. Tätä mieltä on politiikan kielestä sanakirjan kirjoittanut Jussi Lähde, joka perää lisää elämänmakuisia sanontoja poliitikkojen puheisiin.

Kirjassaan hän nostaa esiin politiikan kielisolmuja, joista kukaan ei saa mitään selvää, mutta myös ilahduttavia ilmaisuja, joita voisi poliitikkojen kielenkäytössä olla enemmänkin. Esimerkkinä jälkimmäisestä hän käyttää perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin käyttämää sanaa karvapersedemari.

- Kyllähän Soini olisi voinut sanoa, että SDP:llä on vaikeuksia tavoittaa taantuvien teollisuuspaikkakuntien perinteisiä miesäänestäjiä, mutta sana karvapersedemari maalaa meille mieleen kuvan, jossa on melkein jo hajukin mukana, Lähde hymähtää.

Lähteen mielestä suomalaisten poliitikkojen kieltä leimaa varovaisuus - ei haluta sanoa mitään sellaista, mikä voi tulla vielä joskus vastaan.

- Joskus tuntuu, että tätä maata ei johda pääministeri tai presidentti vaan myyttinen "joku, joka voi sanoa tästä joskus jotain", Lähde päivittelee.

Puhe takaisin vaalitilaisuuksiin

Jussi Lähteellä on monipuolinen työkokemus viestinnästä politiikassa. Hän on kirjailija, käsikirjoittaja ja blogisti, mutta on työskennellyt esimerkiksi viestintätuottajana presidentti Ahtisaaren vaalikampanjassa ja lehdistöavustajana tasavallan presidentin kansliassa. Lähde perää puhetta takaisin vaalikampanjoihin.

- Haluaisin palauttaa ajan, jolloin politiikkaan pääsi mukaan vain laulamalla muita suohon. Silloin oli tunkua tärkeille paikoille ja vaalitilaisuuksissa puhuttiin. Nykyisin vaalitilaisuuksissa jaetaan ilmapalloja ja karkkeja ja sanotaan, että "kuule, mä kuuntelen sua", Lähde sanoo.

Poliitikkojen hän toivoo tarttuvan vaikka Aleksis Kiveen ja kehittävän omaa suomen kieltään. Politiikka - suomi-sanakirjan tarkoituksena on hänen mukaansa ryydittää suomen kielen arvostusta ja rikasta kielenkäyttöä muillakin elämänalueilla. Monimutkaiseen ja asiasta etäännyttävään kieleen kun Lähteen mukaan törmää myös suomalaisessa työelämässä.

.
.