Lentäjälakko saattoi jakaa uudelleen kotimaan lentomarkkinat

Lentäjälakko saattaa käynnistää maamme sisäisten lentomarkkinoiden uusjaon. Pohjoisen matkailuteollisuus pitää lentoliikennettä tällä hetkellä aivan liian Finnair-vetoisena ja toivoo uusia toimijoita markkinoille. Sekä SAS-konserniin kuuluva Blue1 että Finncomm aikovatkin arvioida lakon jälkeen laajentumismahdollisuuksiaan.

Kuva: Finnish Commuter Airlines Oy

Finncomm Airlines teki ilmailun historiaa, kun se käynnisti maanantaina reittiliikenteen Helsingistä Ouluun ja Rovaniemelle. Historiallisen lennon menopaluuliput oli myyty loppuun, eikä jatkossakaan ole markkinointiongelmia, mikäli Finnairin lentäjälakko jatkuu.

Finncomm lentää nyt pohjoisen kentille lukuisilla uusilla vuoroilla. Yhtiön johto on varovainen jatkosta mutta ennustaa suuria muutoksia, jos lakko pitkittyy.

Finncomm Airlines Oy:n toimitusjohtaja Juhani Pakari totesi aiemmin, että jos lakko olisi kestänyt pitkään, sillä olisi ollut kauaskantoisia seurauksia.

Kilpailijat harkitsevat pohjoisen lentojen lisäämistä

Sekä Finncomm että SAS-konsernin Blue1 lentävät nyt Pohjoisen kentille. Finnairin kotimaan liikenne on ollut tähän asti lähinnä Pohjois-Suomen liikennettä, sillä 11 lentokentästä kuusi sijaitsee pohjoisessa.

Molemmat Finnairin kilpailijat arvioivat parhaillaan, milloin ne käynnistävät lentoja myös esimerkiksi Ivaloon, Kuusamoon ja Joensuuhun.

- Me emme voi kuitenkaan kaikkea nykyistä lento-ohjelmaa sekaisin laittaa, että joudutaan hyvin tarkkaan miettimään lento lennolta, kuinka paljon meillä on matkustajia, onko tämä puhtaasti syöttöyhteys vai onko tämä paikallismatkustusta. Sillä periaatteella joudutaan tekemään päätöksiä, mihinkä konekapasiteettia käytetään, jatkaa toimitusjohtaja Juhani Pakari Finncommista.

Pohjoisen matkailuteollisuus toivoo kilpailua

Lapin matkailun kotimaanliikenne on erityisen riippuvainen Finnairista. Lentolakon toivotaankin panevat matkailun lentomarkkinat uuteen kuosiin.

- Kyllä tietysti toivoisi. Lappihan on oikeastaan ulkomaankauppaa myös kotimaassa. Toivoisi, ettei tämä lakko olisi sysäys, vaan että tulisi yleensäkin lisää kilpailua tähän lentoliikenteeseen, toivoo Lapin Safarit Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Niva.