Koulusurmien ehkäisy uhkaa jäädä paperinpyörittelyksi

Koulusurmien ennaltaehkäisyyn esitetyt suositukset näyttävät juuttuneen jatkuvaan selvitystyöhön. Samoja esityksiä pallotellaan eri työryhmien välillä, mutta konkreettisia toimia oppilaiden hyvinvoinnin edistämiseksi ei toistaiseksi ole saatu aikaan.

Kotimaa
YLE

Jokelan koulusurmien tutkintalautakunta esitti keväällä julkaistussa raportissaan kolmeatoista keinoa, joilla vastaavilta tapauksilta tulevaisuudessa vältyttäisiin. Lautakunnan mukaan syrjäytymisen ehkäisemistä olisi tehostettava, oppilashuoltoa kohennettava ja koulujen turvallisuustilannetta parannettava. Toistaiseksi lähinnä suosituksista jälkimmäisellä on ollut konkreettisia vaikutuksia.

- Esimerkiksi aselakia ollaan uudistamassa ja sisäisen turvallisuuden ohjelman puitteissa on tehty valtionhallinnossa mittava määrä päätöksiä, kertoo tutkintalautakunnan sihteerinä toiminut Kai Valonen.

Kunnille ei tiedossa lisärahaa tai sanktioita

Oppilaiden hyvinvointiin panostaminen on sen sijaan jäänyt taka-alalle. Nyt syksyllä, siis kaksi vuotta Jokelan tapauksen jälkeen, paljastui että niin lukiolaisten kuin ammattikoululaistenkin sosiaali- ja terveyspalvelut jäävät kauas viranomaisten asettamasta tasosta.

Kuitenkin sosiaali- ja terveysministeriössä on toistaiseksi keskitytty lähinnä työryhmien perustamiseen ja selvitysten tilaamiseen. Lähimmin aiheeseen liittyy oppilashuollon kehittämistä pohtinut työryhmä, jonka tänä syksynä valmistunut raportti ei sekään näyttäisi edes ehdottavan selkeää muutosta nykytilanteeseen: työryhmä tyytyy esittämään opiskelijahuollon lainsäädännön yhtenäistämistä ja kuraattorien saatavuuden selvittämistä.

Kaivattua lisärahaa uusien virkojen perustamiseen tai tulevan lainsäädännön noudattamisen valvontaan kunnissa ei ole mietitty.

Esimerkiksi koulujen vanhempainyhdistyksiä edustavassa Vanhempainliitossa pelätäänkin, että tutkintalautakunnan suositusten kohtalo on se tavallinen.

- Ikävä kyllä minusta on näyttänyt, että kun tapahtuu jotain tosi ikävää, me kaikki kauhistelemme ja olemme yhtä mieltä siitä että nyt tehdään kaikkemme ettei tätä enää tapahdu. Ja sitten vähän ajan päästä kaikki hienot päätökset katoavat jonnekin, sanoo kehittämisjohtaja Outi Hurme.

Lähteet: YLE Uutiset / Linda Vettanen