1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vihattu ja rakastettu sumuvalo kuumentaa tunteita

Sumuvalojen käytöstä riidellään kiivaasti keskustelupalstoilla. Väärin käytettynä hyödyllinen lisävalo ainoastaan kiihdyttää toisten kuskien sykettä.

Kotimaan uutiset
Kemi-Tornio moottoritie sumusäällä.
YLE / Antti Heikinmatti

Sumuvalaisimien valokeilat hohkaavat jälleen aavemaisesti syystalven hämärtyneessä liikenteessä. Väärinkäytettyinä sumuvalot imevät tehokkaasti tyhjiin koko ympäröivän liikennemaiseman niin vastaan ajavalta kuin kuljettajalta itseltäänkin.

Tarpeettomasti palava takasumuvalo pyyhkii puolestaan syttyvät jarruvalot kerralla piiloon takana ajavan näkökentästä. Tässä taas tätä jokasyksyistä problematiikkaa yleisönosastojen sekä keskustelupalstojen kiihdykkeeksi. Mikä ihme tässä asiassa on sitten niin vaikeaa?

Hyvä paha sumuvalo

- Sumuvaloissa on hyviä asioita, mutta myös ongelmia. Kuljettajan täytyy tarkkaan harkita käyttääkö niitä vai ei. Niitä saa käyttää vain silloin, kun on sumua tai rankkaa vesi- tai lumisadetta, muistuttaa liikenneopettaja Arto Grönroos Autokoulu Citystä.

Kuitenkin moni tulee vastaan kirkkaallakin kelillä sumuvalot päällä, ja sekös harmittaa monia.

- Sumuvaloja ei saa käyttää kirkkaana yönä lisävalaistuksena, siihen saattaa puuttua virkavaltakin. Ja puuttuukin.

- Nuoret miehet syyllistyvät usein sumuvalojen vääränlaiseen käyttöön. Se on kuulemma reteämmän näköistä, kun ajetaan kirkkaana yönä sumuvaloilla. Sitten he mukamas eivät tiedä sen olevan kiellettyä kun poliisi pysäyttää, Grönroos kertoo.

Häikäisee ja harmittaa

Sumuvaloista voi olla haittaa muille autoilijoille.

- Kun sumuvaloja käytetään lisävaloina, ne näyttävät vain lähelle ja ovat aika kirkkaat. Se jopa haittaa vastaantulevaa liikennettä. Mutta sitäkin voi kysyä, että mikä pakko meidän kenenkään on tuijottaa niitä vastaantulevan valoja. Voidaan kääntää katse sivuun ja rukoilla, ettei siellä kulje kukaan ilman heijastinta ja mustissa vaatteissa.

Takasumuvalo on hyvä laite, mutta senkään käyttö ei ole sallittua kirkkaalla säällä. Valo voi peittää näkyvistä muun muassa jarruvalon vilkahduksen.

- Jos olosuhteet ovat huonot, on hyvä laittaa päälle myös takasumuvalot. Mutta sitäkin käytetään joskus vahingossa kirkkaallakin säällä. Se taas saa takana ajavissa aikaan aggressioita, jolloin lähdetään jopa vaarallisiin ohituksiin. Pitäisi muistaa katsoa aina merkkivaloa, joka autossa syttyy näyttämään, onko sumuvalot päällä vai eivät.

Arto Grönroosia huvittaa ihmisten tapa jauhaa sumuvalojen käytöstä esimerkiksi keskustelupalstoilla.

- Puheet pois - toimikaa!

Lähteet: YLE Tampere

Lue seuraavaksi