Lintulaudalla voi nähdä nälkiintyneen pöllön

Lumien sulaminen on antanut hiukan lisäaikaa lintujen talviruokinnan aloittamiselle, arvioi iittalalainen lintuharrastaja Martti Raekunnas. Kun lunta jälleen saadaan, silloin tilanne tietysti muuttuu, ja lintulaudat nousevat arvoon arvaamattomaan.

linnut
ViirupöllöYLE

Perinteiset artikkelit talviruokintapaikoilla ovat auringonkukansiemenet ja kaura. Pieninokkaisille voi laittaa tarjolle myös rypsiä, sekä tietysti talipalloja. Ruokintapaikoilla käy nyt sini- ja talitiaisia ja varpusia, myös viherpeippo on runsastunut. Vähän metsäisemmällä paikalla voi nähdä punatulkkuja ja fasaaneja.

Oikeaoppinen lintulauta on sellainen, missä linnut eivät ulosta ruuan joukkoon. Myös ruokintapaikan sijoittelu on tärkeää. Martti Raekunnas suosittelee laudan laittamista vaikkapa keittiön ikkunan alle, näin voi aamupalapöydästä seurata luonnon omaa TV:tä. Ruokintapaikan olisi kuitenkin hyvä olla myös hiukan suojainen. Monet linnut mielellään hakevat ruuan laudalta, mutta siirtyvät syömään sitä vaikkapa pensaan suojiin.

Martti Raekunnas on törmännyt alkutalvesta useisiin nälkiintyneisiin pöllöihin. Laiha myyrävuosi on metsänomistajille ja puutarhureille siunaus, mutta pöllöille vitsaus. Epätoivoiset pöllöt syövät nyt myös toisia lintuja ja lähestulkoon mitä vain kynsiinsä saavat. Niinpä pöllöihin voi nyt törmätä hyvinkin yllättävissä paikoissa.

Lähteet: YLE Häme