1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. glögi

Itse tehty glögi maistuu aidommalta

Kovimpaan glögin himoon glögiä löytyy kaupan hyllystä. Jos kaupan glögi alkaa maistua joulua kohti mentäessä puulta, kannattaa kokeilla omia glöginvalmistustaitojaan.

Kuva: Yle

Perinteinen glögi valmistetaan mustaherukkamehusta ja erilaisten mausteiden yhdistelmästä. Tavallistesti glögin sisältämältä maustelistalta löytyy kaneli, kardemumma, neilikka ja inkivääri. Glögiä on mahdollista laimentaa vedellä ja makeuttaa esimerkiksi sokerilla ja hunajalla.

Glögi voidaan valmistaa eri tavoin. Ei ole väärin keittää ensin mustaherukkamehua ja lisätä siihen mausteita, eikä ole myöskään väärin keittää ensin mausteet vedessä, ja lisätä vasta sitten maustamattomalla vedellä laimennettuun mustaherukkamehuun.

Pikkujouluja varten glögiä voi terävöittää. Terävöittäminen kannattaa kuitenkin tehdä vasta juoman kiehauttamisen jälkeen – muutoin alkoholi haihtuu juomasta.

Mikäli perinteinen glögi ei enää joulun lähentyessä maistu, kannattaa ottaa soppakattilat ja kauhat esiin ja kokeilla minkälaista glögiä syntyy omien mauste- ja makumieltymysten kautta.

Glögin voi valmistaa myös mansikka- tai omenamehuun. Tällöin kannattaa käyttää maustamiseen myös muita kuin glögin perinteisiä mausteita, kuten vaniljaa, tähtianista ja rosmariinia.

Jouluinen juoma, joka ei enää paljoa muistuta glögiä, on nimeltään lumipalloglögi. Ruokosokerilla ja vaniljalla maustettuun vihreään teehen lisätään kiehautettua maitoa, ja juoma kruunataan lusikallisella kermavaahtoa.

Reseptejä erilaisiin glögeihin löytyy joulun alla paljon niin lehdistä kuin netistä. Omaa luovuutta kannattaa kuitenkin käyttää ja luoda esimerkiksi täksi jouluksi aivan oma, salainen glögiresepti.

Mikäli glögiä jää yli, voi glögin jämät käyttää esimerkiksi jälkiruokiin tai marinoimaan sipuleita tai suolakalaa.