Majakat kiehtovat Hämeessäkin

Suomalaiset ovat viime vuosina heränneet arvostamaan merialueidemme majakoita. Sen jälkeen kun niiden merkitys merenkulun turvaajina on pienentynyt, vastaavasti majakoiden arvostus on kasvanut osana merellistä maisemaa ja rakennusperintöä. Suomen Majakkaseura on saanut parin vuoden aikana pelastettua kylmilleen jääneen Märketin.

majakat
Suomen Majakkaseuran puheenjohtaja Pekka Väisänen
Suomen Majakkaseuran puheenjohtaja Pekka VäisänenYLE / Markku Karvonen

Majakoiden historia, romantiikka ja kiehtovuus esittäytyivät tänään hämeenlinnalaisille, kun Suomen Majakkaseuran kymmenen kaupungin kiertue kävi Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Kiertueella seura paitsi jakaa tietoa majakoista myös kerää varoja vuokraamansa ja rappeutumiselta pelastamansa Märketin majakan kunnostukseen.

Suomen Majakkaseuran puheenjohtaja Pekka Väisänen sanoo, että majakoiden lumo puree myös sisämaassa. Seuralla on aktiivisia jäseniä mm. Lahdessa, Tampereella ja Hämeenlinnassa. Kiinnostuksen syynä saattaa toisaalta olla sisämaan asukkaille merellinen eksotiikka, toisaalta se että Hämeessä on vesireittejä omine kummeleineen ja muine väylämerkkeineen. Pekka Väisänen ennakoi, että valtio lopettaa jossakin vaiheessa kivikummeleiden kunnossapidon, jolloin niiden hoito saattaa jäädä seuran tai kyläyhdistysten kiinnostuksen varaan. Kalkkimaalilla valkaistu kivinen kummeli on opastustehtävänsä lisäksi järvimaiseman huomionkiinnittäjä ja kaunis yksityiskohta.

Radio on osaltaan lisännyt majakoiden hohtoa, vallankin vanhempi polvi muistaa hyvin merisäätiedotusten majakkatiedot. Pekka Väisänen sanoo, että häntä lämmittää aina Märketissä ollessaan ja säätietoja kuunnellessaan ajatus, että Märketin tieto tulee 10 metriä häneen päänsä yläpuolelta.

Majakkaseura toivoisi, että yhä suurempi osa majakoista voisi avautua vierailijoille. Toivetta rajoittavat mm. merenkulun ja puolustusvoimien tarpeet. Etenkin lähellä Helsinkiä oleville majakoille olisi paljonkin tulijoita. Pekka Väisänen sanoo, että majakka on elämys. Osa elämystä ovat itse meri, majakkasaarten luonto ja rakennukset, majakan jylhä nouseminen vaakatasossa olevasta maisemasta, sekä tietenkin merenkulkuun aina liittyvä romantiikka.

Majakkaseuran keräämään materiaaliin osin perustuva Seppo Laurellin uutuuskirja Valo merellä on yksi syksyn Fakta-Finlandia ehdokkaista.

Lähteet: YLE Häme